nieuws

Boodschappen lichten op onder tapijt

bouwbreed

Nooduitgangbordjes hoeven niet meer op hoogte tegen het plafond te worden gemonteerd. Philips en Desso laten de led-markering gewoon door de vloerbedekking heen schijnen. Ad Tissink

Met dezelfde technologie is volgens de samenwerkende bedrijven veel meer mogelijk.Hotelgasten kunnen persoonlijk worden verwelkomd met een boodschap die oplicht aan hun voeten. Vervolgens kunnen pijlen die reageren op hun badge de weg wijzen naar hun kamer. Ook kan er sfeer worden toegevoegd aan ruimtes door met leds in verschillende kleuren patronen te laten oplichten. Tot slot kunnen er allerlei boodschappen en mededelingen worden geprojecteerd op het tapijt.

Op vakbeurs Building Holland, waar het product dinsdag is gelanceerd, worden alle toepassingen zichtbaar gemaakt. Onder de voeten van de bezoekers aan de stand van Desso en Philips loopt bijvoorbeeld een lichtkrant die het laatste nieuws presenteert. Wat velen verrast is dat de boodschappen niet op hun schoen verschijnen zodra ze die erop plaatsen. Speurend naar een projector of beamer aan het plafond realiseren ze zich na een tijdje dat het licht niet van boven komt maar van beneden. Dwars door de vloerbedekking heen. En dat is volgens Wybren Kramer van Desso een vreemde gewaarwording. “In feite staan ze op een hoogwaardige led-monitor, maar die is niet als zodang herkenbaar, omdat hij is vermomd als tapijt. Het is een enorme uitbreiding van de functies van het tapijt . Het enige dat we nog niet kunnen is het laten zweven.”

Ecobase-rug

Dat het licht van de led’s door de vloerbe dekking heen schijnt is mogelijk door de nieuwe rug die Desso heeft ontwikkeld. Binnen zijn cradle to cradle-programma was de tapijtfabrikant al langer op zoek naar een andere ‘backing’ waaraan geen bitumen is toegevoegd. De ecobase-rug die uit dat zoekproces tevoorschijn kwam, laat het licht gemakkelijk door. Aan de polen van het tapijt is niets veranderd, al zijn de led-lampen vooralsnog alleen goed zichtbaar bij de lichtere varianten.

Philips heeft verschillende led-modules ontwikkeld die in de vloer kunnen worden verwerkt en tegen een stootje kunnen. Afhankelijk van het aantal kleuren en het aantal ledjes verschillen die in hoogte van 5 tot 22 millimeter. Kramer voorspelt dat die dikte in de nabije toekomst snel zal afnemen, zodat gemakkelijker wordt de led-modules in te bouwen. In de beursstand is alles ondergebracht in een com putervloer, maar het kan ook worden ingefreesd in de dekvloer van een betonnen vloer.

Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de Rabobank in Etten-Leur waar Desso en Philips de eerste pilot uitvoerden. Daar zijn kleurenleds toegevoegd die in wisselende patronen oplichten. Er gloort ook al een toepassing bij een groot project in Duitsland, maar daarover wil Kramer verder nog niets kwijt.

Ook in de luchtvaart kijken bedrijven volgens Kramer met interesse naar de ontwikkeling. Desso levert altijd al veel aan KLM. Dat vervangt elk half jaar de vloerbedekking in haar vliegtuigen, omdat de taptijen heel intensief worden gebruikt. Een zwaardere kwaliteit toepassen is uit oogpunt van gewichtsbesparing geen optie. Het zou Kramer niet verbazen als nog dit jaar het eerste vliegtuig met doorschijnend tapijt wordt bekleed. “In de luchtvaart weten ze natuurlijk al lang dat de weg wijzen naar de nooduitgang beter gaat via de vloer dan met bordjes tegen het plafond die door de ophopende rook al snel moeilijk te zien zijn. Dat kan nu ook in kantoren en hote ls met ons lichtdoorlatend tapijt.”

Reageer op dit artikel