nieuws

BAM: Voorlopig geen hogere marges

bouwbreed

Winstmarges van tussen de 2 en 4 procent zijn voor bouwer BAM voorlopig niet haalbaar, ook niet als de economie ineens in rap tempo aantrekt.

Bouwconcern heeft nog altijd last van projecten die in het verleden onder slechte condities zijn aangenomen

Dat zei topman Nico de V ries in een toelichting op het tussentijdse handelsbericht dat Nederlands grootste bouwconcern gisteren uitbracht. “Voordat we weer aan marges van tussen de 2 en 4 procent kunnen denken, zal de economie zich eerst sterk moeten verbeteren. Maar zelfs dan zullen we nog geduld moeten hebben. De bouw is nu eenmaal laat-cyclisch. Als de economie herstelt, is de sector niet meteen uit het slop.”

Dát de financiële prestaties van BAM zich zullen verbeteren, daarvan is De Vries wel overtuigd. Dit jaar rekent hij nog op “stabilisatie”, maar volgend jaar is enige groei mogelijk. “Tenminste als de trend die ik nu zie, doorzet of zich versterkt”, bleef de bestuursvoorzitter nog wel voorzichtig. “We hebben dit jaar een aantal grote projecten, in Nederland maar ook daar buiten verworven. Indien dit momentum aanhoudt of zich versterkt, zal dit de grondslag vormen voor verbeterde prestaties in 2015.”

BAM zag in het eerste kwartaal van dit jaar de omzet met 10 procent toenemen tot 1,57 miljard. De groei dankte de bouwer vooral aan de zachte winter en de hogere productie in de sector infra. Onder aan de streep hield het concern een brutowinst van 4,6 miljoen over. De marge kwam daarmee uit op 0,3 procent.

Problemen kent BAM vooral in eigen land. Zo waren de Nederlandse activiteiten in bouw en techniek in de eerste drie maanden van het jaar verliesgevend. Een gevolg van de lastige markt, aldus De Vries. “Het resultaat in Nederland is negatief door enkele onder zeer moeilijke omstandigheden verworven contracten.”

Vorig jaar kondigde BAM aan vijfhonderd arbeidsplaatsen te zullen schrappen vanwege de teruglopende volumes in Nederland. Nieuwe reorganisaties voorziet De Vries voorlopig niet, zei hij gisteren. Tegelijk moest hij bekennen dat de orderboeken voor dit jaar nog niet volledig zijn gevuld.

“We zitten op 80 tot 90 procent. Nee, we gaan niet onder kostprijs projecten aannemen om onze mensen aan het werk te houden. Dus als we ons opdrachtenboek niet vol krijgen, zullen we bekijken of we moeten ingrijpen. Maar nogmaals, daar is nu geen sprake van.”

De infra-activiteiten van BAM waren wel winstgevend, maar ook in die markt heeft de onderneming nog last van projecten die in het verleden onder slechte condities zijn binnengehaald. Positieve ontwikkeling is gaande bij de vastgoedpoot. Het aantal verkochte woningen steeg in het eerste kwart met 67 procent naar 444. DeVries: “Er is sprake van groeien scheuten.”

Reageer op dit artikel