nieuws

Zelfroerend verfblik voorkomt knoeiwerk bij het overgieten

bouwbreed

Schenktuitjes in het deksel en roerstrips op de bodem moeten het schenken en roeren van verf eenvoudiger maken.

Het overschenken van verf uit een groot blik naar een handzamer exemplaar of naar een rollerbakje gaat bijna niet zonder knoeien: de verf loopt in de verdiept liggende rand en vaak ook langs de buitenkant. Om een blik daarna weer goed te kunnen sluiten moeten de randen van zowel het blik als van het deksel vrij van verf worden gemaakt. Uitvinder Daniël Schmidt had het allemaal al te vaak meegemaakt en bedacht een verfblikdeksel waarmee je kunt schenken zonder te morsen. Op het deksel zitten twee tuitjes, elk met een schroefdop. Een tuitje voor het uitgieten van de verf en een voor het toetreden van de lucht. Je zou willen dat elk pak vruchtensap ook twee tuitjes had in plaats van een enkele, dat zou veel geknoei voorkomen. Het staat niet in de octrooitekst, maar eigenlijk zou het al mooi zijn als dit soort deksels los op de markt zouden komen, om zelf de gewone deksels te kunnen vervangen. Schmidt gaat er evenwel van uit dat de verfproducenten hun blikken en emmers inclusief ‘tuitendeksel’ zouden moeten leveren. Om ze stapelbaar te maken bedacht hij daarom overeenkomstige tuitvormige uitsparingen in de bodem.

Een ander punt is het roeren van de verf. Je zou natuurlijk het tuitendeksel los kunnen maken om te roeren met een houtje, maar ook dat kan beter. Tussen de verhogingen op de bodem komt diagonaal een plaatje materiaal met een hoogte van 2 a 3 centimeter, dat met de lange onderrand vastzit aan de bodem. Het plaatje valt op het middelpunt van de bodem uiteen in twee delen. Het ene deel helt 45 graden naar de ene kant, het andere 45 graden naar de andere kant. Voor de versteviging zijn deze twee ‘schoepen’ bij het middelpunt van de bodem onderling gekoppeld via een plaatje dat de vorm heeft van een driehoekje en bovendien zitten de plaatjes ook vast aan de wand van het blik of de emmer. Om de verf te roeren kun je de verpakking eerst ondersteboven krachtig schudden, het op tafel zetten en het dan tussen je handpalmen laten ronddraaien alsof je vuur probeert te maken met een puntige stok.

Prachtig idee

De uitvinder heeft enkele zelfroerende, niet-morsende blikken in elkaar gezet, maar in verband met de hoge de kosten heeft hij nog geen proefmodellen laten maken. Dat laat hij liever over aan een geïnteresseerde fabrikant. “De grootste verfproducent ter wereld vond het een prachtig idee”, aldus Schmidt, “maar had een probleem: verfwinkels bestellen wat blikken in diverse kleuren. Die worden op een klein kartonnen palletje gezet en dan blijkt dat die tuitjes een obstakel vormen waardoor dat spul niet goed gestapeld kan worden.” Een probleem dat niet onoverkomelijk lijkt. Bovendien mengen verfwinkels steeds vaker zelf de verlangde kleuren en dat kunnen ze mooi doen in lege blikken van Schmidt. Dan moet hij ze alleen nog even taps uitvoeren, zodat lege blikken ook nestbaar worden.

Reageer op dit artikel