nieuws

Transportband brengt fiets boven

bouwbreed

Een kunststof tandriemband met elektromotor loodst de zwaarste fietsen over de steilste trappen. De fietsenkelder van Paradiso heeft de primeur.

De smalle tandriemband, aangedreven door een elektromotor, is ontwikkeld door ingenieursbureau Lo Minck Systemen. Volgens Arjan Minck overbrug je er moeiteloos trappen mee met hellingshoeken tot 35 graden. Zelfs 45 graden is haalbaar, hoewel dat wel heel extreem is en niet veel voorkomt.

Het slimme van de band is volgens Minck dat je door de handremmen los te laten de wielen iets kunt laten slippen en zo je eigen tempo kunt bepalen. Het systeem, dat VeloComfort is gedoopt, slaat aan zodra optische sensoren een fiets onder aan de trap signaleren. Eenmaal boven slaat de tandriem automatisch weer af. Het systeem is ontworpen op fietsen van gemiddeld 25 kilo aan, maar kan ook zwaardere tweewielers aan.

Minck is bijna nog enthousiaster over de borstelgoot die het bedrijf ontwikkelde voor de etappe naar beneden. Want het afdalen van een steile trap met een zware fiets is voor veel mensen nog moeilijker dan de trap op. Daarvoor bedacht het bedrijf uit Lisserbroek tal van oplossingen, om uiteindelijk uit te komen bij het plaatsen van simpele borstels in de fietsgoot. De borstels waarvan de haren naar beneden wijzen leveren een flinke weerstand op de banden, waardoor een fiets van 25 kilo volgens Minck effectief nog maar 5 kilo weegt. Er is geen motor en er zijn geen bewegende onderdelen. Alleen de borstels zullen zo af en toe vervangen moeten worden. Hoe vaak precies durft Minck niet te zeggen. Dat moet de praktijk uitwijzen.

Lo Minck Systemen monteert de tandriem en de borstelgoot momenteel in de fietsenkelder bij de Amsterdamse poptempel Paradiso. Eind volgende week wordt hij daar in gebruik genomen. Deze zomer volgt een systeem bij een fietsenkelder in Enschede. Vooralsnog is het volgens Minck een product dat op maat wordt gemaakt, maar in de toekomst wordt het wellicht doorontwikkeld tot een modulair product. De basis van VeloComfort bestaat uit een dubbelwandige aluminium fietsgoot, die de firma ook toepast bij de fietsparkeersystemen die het vooral bij stations neerzet.

Reageer op dit artikel