nieuws

Roestvast

bouwbreed Premium

Tweeënhalf jaar na de tragische dood van een baby door een neerstortende geluidsbox in Tilburg, voelen nog steeds slechts weinigen zich geroepen om de toepassing van kwetsbare materialen in zwembaden een halt toe te roepen. Verder dan een Kamerbrief, een TNO-rapport en een richtlijn is het tot nu toe niet gekomen. De regelgeving lijkt hierdoor […]

Tweeënhalf jaar na de tragische dood van een baby door een neerstortende geluidsbox in Tilburg, voelen nog steeds slechts weinigen zich geroepen om de toepassing van kwetsbare materialen in zwembaden een halt toe te roepen. Verder dan een Kamerbrief, een TNO-rapport en een richtlijn is het tot nu toe niet gekomen. De regelgeving lijkt hierdoor vooral ingewikkeld en ondoorzichtig te zijn geworden.

Na het afschuwelijke ongeval in Tilburg zijn in Nederland nog drie incidenten geregistreerd. Hierbij waren de consequenties weliswaar minder ernstig, maar de oorzaak was steeds vergelijkbaar, namelijk roestvaststalen materialen die het hadden begeven. Zeker is daarom dat het volgende incident slechts een kwestie van tijd is.

De oplossing is even doeltreffend als eenvoudig: verbied dat in zwembaden materialen die bevattelijk zijn voor corrosie, worden toegepast op niet of moeilijk bereikbare plekken. Punt.

De oproep die materiaaldeskundige Heselmans vandaag doet in Cobouw om bouw- en installatiebedrijven vooraf een inventarisatie te laten maken van alle toe te passen materialen, snijdt hout. Dit kan niet alleen worden overgelaten aan opdrachtgevers, omdat zij hiervoor onvoldoende kennis in huis hebben.

Bevestigingsmaterialen van verzinkt staal of met een duplex coating zijn goede alternatieven voor roestvast staal. Beide gaan aanzienlijk langer mee en scheuren niet. Hoe simpel kan het zijn?

Gelukkig zijn er ook positieve voorbeelden. Zo zitten de autoriteiten in Tilburg er inmiddels bovenop: daardoor zou nu zelfs een nieuw zwembad zijn verrezen dat als ‘voorbeeldproject’ kan worden beschouwd. In Hoofddorp heeft aannemer Vaessen bij het fonkelnieuwe sportcomplex Koning Willem-Alexander eveneens vernieuwende materialen toegepast ter vervanging van rvs. Het kan dus wel.

Reageer op dit artikel