nieuws

Projectmanager laveert tussen modder en pluche

bouwbreed

Projectmanager laveert tussen modder en pluche

De moderne en effectieve projectmanager is een duizendpoot die manoeuvreert tussen de modder, het pluche en de slappe koffie. Pasklare antwoorden zijn er niet voor de dagelijkse problemen, dilemma’s en ruzie rond een gemiddelde bouwput.

Oud-projectmanager Albert de Vries weet met zijn co-auteurs een treffend beeld te schetsen van het dagelijks leven van de gemiddelde manager die een bouwproject moet aansturen. Het boek, dat vandaag verschijnt, is bedoeld ter inspiratie voor de “aanstormende generatie” die een carrière overweegt in de bouw. De opvallende titel ‘Modder, Pluche en Slappe Koffie in De Polder’ slaat op de praktijk van alledag van de projectmanager: “Waarin je ’s ochtends met je laarzen aan op de bouwplaats staat, ’s middags vergadert bij de wethouder op het pluche en ’s avonds slappe koffie drinkt met opgewonden bewoners in het buurthuis.” De opbrengst is volledig bestemd voor Homeplan, een Nederlandse organisatie die huizen bouwt voor de allerarmsten in deze wereld.

Misschien onbedoeld legt het boek de vinger op de zwakke plekken van de dagelijkse moeizame bouwpraktijk met lastige omwonenden, Bulgaarse gastarbeiders en wispelturige wethouders. Ook de vechtcultuur en het risicomijdende indekkingsgedrag wordt aan de kaak gesteld, waardoor het maar zelden lukt om de focus te houden op het einddoel. Misschien is het niet verwonderlijk als die jongere generatie hard wegrent voor de starre, weinig innovatieve bouwsector die steunt en kreunt onder de crisis. De praktijkvoorbeelden uit het boek zullen hem of haar in alle vooroordelen bevestigen.

“Het bouwproces is voor een gemiddelde Nederlander een onbegrijpelijke ‘black box’”, waarbij het bijna een wondertje is dat er nog een project wordt opgeleverd. Het Rijksmuseum, de hsl en de Ecologische Hoofdstructuur worden als voorbeelden genoemd van “lange oefeningen in duwen en trekken” die ernstig uit de planning en het budget zijn gelopen.

De gemiddelde projectmanager ziet zich geconfronteerd met een complexe werkelijkheid, waarbij vakmanschap, management en leiderschap zijn vereist. Een handleiding over een uniforme aanpak ontbreekt, maar toch wijst De Vries erop dat projectmanagers juist vaker van elkaar zouden kunnen leren, want er zijn wel degelijk rode lijnen te ontdekken in het aansturen van een bouwproces.

Het boek geeft praktische voorbeelden, duivelse dilemma’s en simpele oplossingen, maar maakt ook duidelijk dat bouwprojecten altijd samengaan met een ingewikkelde kluwen van strijdige belangen en moeizame structuren zonder pasklare oplossingen: ‘vertrouw op je gevoel’ versus ‘focus en recht op je doel af’ en ‘geef ruimte/teamplayer’ versus ‘durf te beslissen’.

Aan de hand van onder meer de Noord-Zuidlijn, het AMC-ziekenhuis, het Utrechtse Máximapark en de N23 krijgt de lezer een openhartig inkijkje in de complexe bouwpraktijk waarbij het pad van de projectmanager allesbehalve over rozen gaat. Daarbij ligt de focus iets meer op complicerende omgevingsfactoren als omwonenden en opdrachtgevers en iets minder op de bouwketen en de slechte samenwerking.

De Vries heeft jaren als projectmanager gewerkt bij AT Osborne. Zijn doel is een “verfrissende kijk te geven op projectmatig werken in de wereld van de ruimtelijke ordening en bouw. De rol van het projectmanagement is onderbelicht in de talloze studies naar vertraagde en te dure projecten.”

Modder, pluche en slappe koffie

Hoofdauteur: Albert de Vries

Aantal pagina’s: 176

Prijs: 24,95 euro

ISBN: 978-90-821774-0-4

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels