nieuws

Metselwerkbranche toont innovaties

bouwbreed Premium

Het IPC (Innovatie Prestatie Contract)-project van de Aannemersvereniging Metselwerken heeft zichtbare resultaten opgeleverd. ‘Building Changes’, projectbureau van de Aannemersfederatie Nederland, zet de aandacht voor vernieuwing en verbetering voort.

‘Building Changes’ zorgt voor blijvende aandacht vernieuwing

“Bankers & Zn. uit Deurne heeft het prefab ambachtelijk metselwerk opgepakt. In juni wordt een proefwoning gebouwd. Van den Heuvel uit Lith heeft producten ontwikkeld voor het ‘klimatologisch werken’. Onder meer een doorwerkkap voor steigers en een innovatieve voegspijker. Weever uit Kampen heeft Safe First bedacht, een platform om veilig op hoogte te werken”, somde Gerrit de Heer op.

Hij begeleidde als innovatie-adviseur van SBRCURnet de laatste anderhalf jaar van het drie jaar durende IPC-project. De Heer noemde ook de oprichting van het MADE Center (Masonry Design Center, kenniscentrum voor de metselwerkbranche) in Tilburg als zichtbaar resultaat, maar dat werd al geopend in november 2009.

Gemeenschapsgeld

Zo’n twintig deelnemers aan het IPCproject presenteerden hun innovaties op het SBRCURnet-symposium in het MADE Center. Daarbij gaat het niet alleen om producten en materieel, maar ook om innovatief organiseren.

Henk Klein Poelhuis, voorzitter van zowel de Aannemersvereniging Metselwerken (AVM) als de Aannemersfederatie Bouw & Infra Nederland (AFNL), is de spil van het gebeuren. Hij vertelde dat Maria van der Hoeven in haar laatste week als minister van Economische Zaken het Innovatie Prestatie Contract ondertekende. “Voor het eerst in ons bestaan kregen we gemeenschapsgeld. Dat gaf wat verwarring, maar Gerrit de Heer van SBRCURnet heeft ons geholpen. We zijn tevreden over het project, omdat tientallen bedrijven er iets aan hebben. Ik heb bij de Partij van de Arbeid gepleit voor herinvoering van het IPC-instrument.”

Ondertussen heeft de AFNL het projectbureau ‘Building Changes’ opgezet om aan de slag te blijven. Het bureau onder leiding van René de Kwaadsteniet en Nico Heijmen,‘gepokt en gemazeld in de uitvoering en verandermanagement in de bouwsector, heeft reeds een reeks projecten geleid. De innovatie betreft horizontale samenwerking en het voorkomen van verspilling.

Onverwacht, niet op het programma, verscheen Rens Metz van het landelijk project Gebouwde Omgeving van de Kamer van Koophandel. Hij bood ondersteuning aan voor het midden- en kleinbedrijf. “Vanwege bezuinigingen om te beginnen op afstand. Voor het midden- en kleinbedrijf, want van zzp’ers verwacht ik geen innovatie.”

Reageer op dit artikel