nieuws

MAB uit ontwikkeling outlet center Halfweg

bouwbreed Premium

MAB Development trekt zijn handen af van de ontwikkeling van The Style Outlets in Halfweg. MAB heeft zijn 50-procentsbelang in de joint venture met Neinver verkocht aan deze Spaanse vastgoedonderneming.

Neinver neemt ‘alle lopende projecten’ in de portfolio in Frankrijk, Duitsland en Nederland over. Volgens de website van het Spaanse bedrijf gaat het echter om slechts twee projecten: het outlet center in Halfweg (20.000 vierkante meter) en dat in Werl in Noordrijn-Westfalen (17.000 vierkante meter). Beide centra openen in 2016. Het project Honfleur in Normandië, waarvoor MAB al in 2008 de tender won, wordt niet meer genoemd.

Hiermee komt een einde aan een ambitieuze samenwerking die nooit volledig van de grond is gekomen. Op de vastgoedbeurs Mapic in november 2009 besloten MAB en Neinver samen outlet centers in Frankrijk en Duitsland te ontwikkelen. Op dat moment werkten de partijen al samen aan de ontwikkeling van outlet center Honfleur (18.000 viekante meter). En in oktober 2008 kocht MAB de winkelontwikkeling Roppenheim van Freeport Leisure, onderdeel van de Amerikaanse Carlyle Group.

De joint venture van MAB en Neinver – die in april 2010 officieel werd bekrachtigd, had de ambitie om binnen vijf jaar een winkelportefeuille te ontwikkelen van maximaal 135.000 vierkante meter met een waarde van 350 miljoen euro. Vier jaar later hebben de partners één project gerealiseerd: The Style Outlets Roppenheim in de Franse Elzas. Tijdens de Mapic eind 2013 werd dit in 2012 geopende winkelcentrum van ruim 27.000 vierkante meter beloond met een Mapic-award voor beste outlet center. Honfleur, waarvan de opening gepland stond in 2012, is kennelijk afgeblazen.

Of Neinver onverkort doorgaat met de ontwikkeling van outlet center Halfweg op het voormalige CSM-terrein, is nog onduidelijk. Er zijn niet of nauwelijks financiers te vinden voor dergelijke projecten, ook al omdat steeds meer retailers pas op de plaats maken. Bovendien kregen perifere winkelcentra in Nederland in korte tijd een slechte naam bij provinciebestuurders, winkeliers en beleggers.

Reageer op dit artikel