nieuws

Integer en bevlogen. Geen fratsen

bouwbreed

Een integere, harde werker. Bescheiden, bevlogen en vooral heel, heel inhoudelijk. Dat is van links tot rechts het uniforme geluid over Paulus Jansen. Merel van der Ham SP-Kamerlid Paulus Jansen maakte vrijdag bekend dat hij de Tweede Kamer verlaat. Hij wordt wethouder in Utrecht. “Een jongensdroom op latere leeftijd”, vermoedt collega-parlementariër Sander de Rouwe (CDA). “Zes maanden geleden heeft hij me bij een werkbezoek bij de NS half Utrecht laten zien, met een twinkeling in zijn ogen die ik niet vaak gezien heb.”

Ingenieur Jansen was sinds 2006 de ‘go to’- parlementariër voor alles op het gebied van bouwen en wonen. Een rondgang langs politici, partijgenoten en lobbisten levert geen onvertogen woord op. Alom wordt Jansen geprezen voor zijn grondige dossierkennis, integriteit en bevlogenheid. Geen fratsen. “Daar kan iedereen mee samenwerken”, denkt VVD-politica Betty de Boer. Collega Barbara Visser (VVD): “Paulus heeft een gunfactor, op hem kun je niet boos worden. Waarom? Hij weet waar hij het over heeft, luistert, is nooit onder de gordel.”

De verstrooide professor. “Als hij een ruimte binnenkomt, een beetje voorover gebogen, wat afwezig, weet ik soms niet goed of hij me gezien heeft”, lacht Visser. Tim Schipper, SP-fractievoorzitter in de Utrechtse gemeenteraad, herkent het beeld van verstrooide professor. “Hij is altijd zijn sleutels kwijt. Tijdens de coalitie-onderhandelingen vroeg ik me wel eens af: “Paulus, ben je er nog wel bij”, dan zat hij ondertussen te mailen of te sms’en. Maar hij volgde het allemaal, en zo scherp als een scheermes. Dan kwam hij ineens met een oplossing of opmerking die de discussie kantelde of op scherp zette.”

De idealist. Dit jaar is Jansen veertig jaar lid van de SP. Daarvoor is een gezonde dosis idealisme onontbeerlijk. Bevlogen en idealist is hij zeker, maar niet op een activistische manier. Visser: “Hij heeft iets bestuurlijks. Paulus gaat niet de barricaden op, hij gaat bij de mensen langs.” Typisch SP is volgens De Rouwe dat Jansen in eerste instantie naar de wettelijk regels kijkt als hij iets wil veranderen. “Het idee dat je vanuit Den Haag alles kunt bedenken.” Schipper: “Paulus houdt altijd het zicht op de mensen. Als er iets verandert, wie komt er dan in de knel? Hoe zorgen we daarvoor, die solidariteit zit ingebakken.”

De politicus. Voor mensen die hem niet kennen is Jansen niet de meest opvallende politicus in de Tweede Kamer. Al jaren is hij tevreden met een plek achterin de plenaire zaal. Een politicus die vanuit de overtuigingen van zichzelf en zijn partij handelt. “Andere politici zijn pragmatischer in het smeden van coalities”, denkt Wim van der Maas, voorzitter AFNL. “Paulus ging er maximaal voor en dan kwamen de coalities weleens op de tweede plaats.” De grondige en gedetailleerde dossierkennis maakte dat Jansen misschien wat eenzaam is geweest in de Kamer, denkt Van der Maas. Bij de meeste Kamerleden ontbreekt die mate van kennis en inhoudelijke betrokkenheid. “Hij Is een beetje een vreemde eend in de bijt. Maar wel een met de juiste veren. Ik zou willen dat meer van dit soorteenden in de vijver zwemmen.”

CV Paulus Jansen (1954)

2006 – 2014lid Tweede Kamer (SP)2001 – 2006gemeenteraadslid Utrecht1997 – 2002beleidsmedewerker SP-fractie Tweede Kamer1989 – 1997hoofd bouwautomatisering DHV1984 – 1989hoofd procesontwikkeling Nevanco

Opleiding:Bouwkunde aan de TU Eindhoven

Reageer op dit artikel