nieuws

Huwelijk leidt tot grootste bouwtoeleverancier

bouwbreed

Door het huwelijk van Holcim en Lafarge ontstaat één van de grootste bouwmaterialenleveranciers ter wereld. Dat wil zeggen: als de mededingingsautoriteiten de geboorte van de bouwkolos goedkeuren.

De fusie tussen het Zwitserse Holcim en het Franse Lafarge zal de bedrijven helpen nog beter op een ‘global scale’ te operen, laten de bedrijven in een gezamenlijke verklaring weten. Meer innovatie, meer waarde voor klanten en meer opbrengst voor de aandeelhouders.

De cijfers zijn indrukwekkend te noemen. Het fusiebedrijf, actief in negentig landen, zal naar verwachting een omzet van ruim 30 miljard euro boeken. Goed voor een plaats in de middenmoot van de Fortune 500, de lijst met de vijfhonderd grootste bedrijven ter wereld. LafargeHolcim laat daarmee Duitse concurrenten Heidelberg Cement (13,9 miljard euro) en Dyckerhoff (1,6 miljard), het Mexicaanse Cemex (11 miljard euro) en het Ierse CRH (18 miljard euro) mijlenver achter zich. Het gecombineerde marktaandeel van beide bedrijven, voornamelijk groot als cementmakers, komt in Frankrijk, Canada en Marokko vermoedelijk ruim boven de 50 procent uit en in de Verenigde Staten rond 30 procent.

Deze percentages zouden tot problemen kunnen leiden. Vooral in de VS en Europa worden mededingingsbezwaren verwacht. Temeer omdat de Europese Commissie eind vorig jaar aankondigde de aankoop van West-Duitse cementfabrieken van Cemex door Holcim nader te onderzoeken. De Commissie is vooral bezorgd over afnemende concurrentie op delen van de Duitse en Belgische markt. Uit voorlopig onderzoek is de Commissie gebleken dat de bedrijven nu al een dominante positie hebben in de markt van hoogovenslak, wat geleid zou hebben tot prijsverhoging.

Kartelvorming

De Commissie houdt de cementproducenten sowieso goed in de gaten. Sinds december 2010 doet zij onderzoek naar mogelijke kartelvorming door Lafarge, Holcim en zes branchegenoten. De bedrijven lijken zich te hebben voorbereid op een zware strijd met de toezichthouders. Zij zijn bereid bepaalde onderdelen af te stoten. Daardoor zouden betoncentrales die nu nog in handen zijn van LafargeHolcim kunnen overgaan naar bijvoorbeeld Heidelberg Cement of Cemex, waardoor de concurrentiepositie van het fusiebedrijf verslechtert. Of de Europese en Amerikaanse waakhonden hiermee genoegen nemen zal later dit jaar blijken.

Behalve de kartelwaakhonden heeft LafargeHolcim nog een ander probleem: de markt. In Europa heeft de bouwsector – de grootste klant van beide bedrijven – het nog altijd moeilijk. Ook buiten Europa gaat het niet overal zoals gehoopt. In opkomende markten als Afrika en Azië, waar beide bedrijven de afgelopen jaren flink investeerden, laat de gehoopte groei op zich wachten.

Ondanks alles blijft de Lafarge-topman Lafont, die de bedrijven na de fusie gaat leiden, optimistisch. Hij spreekt liever over de voordelen van het huwelijk: meer innovatie, meer waarde voor klanten en meer opbrengst voor de aandeelhouders.

LafargeHolcim in Nederland

Holcim en Lafarge zijn in Nederland relatief kleine spelers. Holcim opereert vanuit Krimpen aan den IJssel. De honderd Nederlandse werknemers werken onder meer bij één van de drie mortelcentrales van het Zwitserse concern. Daarnaast maakt het bedrijf prefab wanden en betonnen producten voor weg- en waterbouw. De Nederlandse Holcim-bedrijven wilden gisteren niet op de fusieplannen reageren.Lafarge was tot voor kort in ons land actief met Lafarge Gips. De laatste 20 procent van de aandelen in deze gipskartonplatenleverancier – tegenwoordig Siniat – werden eind vorig jaar overgedragen aan het Belgische Etex. De overige aandelen waren sinds oktober 2010 al in handen van Etex. Bindmiddelproducent Gyvlon uit Geertruidenberg werd ook door Etex overgenomen. De bouwmaterialenhandelaar verkocht Gyvlon echter augustus vorig jaar aan het Spaanse Minersa.

Reageer op dit artikel