nieuws

Gedetacheerde 
EU-werknemers 
beter beschermd

bouwbreed

Gedetacheerde werknemers kunnen makkelijker hun recht halen, ook op gelijk loon voor gelijk werk. Uitbuiting wordt tegengegaan in de nieuwe richtlijn die nu door EU-raad en Parlement zijn aangenomen.

“Ik ben blij dat de maatregelen tegen sociale dumping nu zijn aangenomen. Het geeft een duidelijk signaal aan de vooravond van de Europese verkiezingen dat Europa geen fraude en misbruik ten koste van gedetacheerde werknemers accepteert”, zegt eurocommissaris László Andor.

In de richtlijn, die binnen twee jaar in nationale wetgeving moet zijn omgezet, worden speciaal in de bouw hoofdaannemer en directe onderaannemer aansprakelijk voor loonbetalingen aan buitenlandse werknemers. De lidstaten mogen zelf beslissen of zij de keten verder willen doortrekken, iets waar het midden- en kleinbedrijf in de bouw voorstander van is.

Het wordt ook gemakkelijker voor gedetacheerden om onderbetaling aan de kaak te stellen. Zo mogen ze door de werkgever niet geslachtofferd worden als ze voor hun rechten opkomen. Dat geldt ook voor het opstaan tegen idioot hoge inhoudingen voor bijvoorbeeld huisvesting en reiskosten. In het geval van de A2 Maastunnel hadden de Portugezen die daar opkwamen voor hun rechten, niet weggestuurd kunnen worden zoals nu wel is gebeurd. Verder wordt ook schijnzelfstandigheid harder aangepakt.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels