nieuws

FIEC teleurgesteld over voorstellen financiering mkb

bouwbreed

De maatregelen die de Europese Commissie voorstelt om de financiering van mkb-bedrijven veilig te stellen, zijn boterzacht. Dat vindt vice-voorzitter Jacques Huillard van de Europese bouwfederatie FIEC.

“Ik ben niet onder de indruk van de maatregelen voor het mkb. Met het oog op het aantal bouwbedrijven dat tijdens de crisis kapot is gegaan bij gebrek aan bankenfinanciering en late betalingen door hun klanten, betwijfel ik of de zachte maatregelen van de Commissie op dit gebied in staat zijn om die situatie snel te verbeteren. Wat hardere voorstellen zouden gewaardeerd worden”, aldus Huillard.

Hij reageert daarmee op voorstellen van de Commissie om de toegang tot financiering te verbeteren voor het mkb. Onder andere wordt gedacht aan vergroting van beleggingspools door een liquide en transparante secundaire markt voor bedrijfsobligaties tot stand te brengen en de onderpandmarkten nieuw leven in te blazen met passende aandacht voor de risico’s. Ook wordt gedacht aan het versimpelen van crowdfunding.

Kortom, geen concrete acties waardoor de financiering voor het mkb nog steeds lastig blijft. “En zonder adequate financieringsoplossingen zal de toekomst van de Europese economie er grimmig uitzien”, waarschuwt Huillard.

Meer vreugde straalt hij uit over de plannen voor financiering van infrastructuur in de Europese Unie. Behalve de projectobligaties, die inmiddels succesvol gelanceerd zijn. wil de Commissie ook op andere manieren bedrijfs(tak)pensioenfondsen interesseren in de langetermijnfinanciering van projecten. Behalve dat dit soort investeringen past in een economisch langetermijnprofiel van de fondsen, kan het bijdragen aan de financiering van de groei van de reële economie.

De eurocommissaris interne markt verwacht veel van de fondsen die een beheerd vermogen hebben van 2,5 biljoen euro.

Reageer op dit artikel