nieuws

Dorpen noorden naar energieneutraal

bouwbreed

In de drie noordelijke provincies is de animo in dorpen en wijken groot om energieneutraal te worden. In twee Drentse dorpen zijn de eerste stappen al gezet.

De stichting Energieneutraal is in tien dorpen in Friesland, Groningen en Drenthe in gesprek. Die hebben aangegeven energieneutraal te willen worden. Het meest concreet zijn de Drentse dorpen Ruinerwold, Koekangerveld en Ansen die dat binnen tien jaar willen bereiken.

Momenteel vinden inventarisaties plaats in de dorpen om te bekijken welke investeringen nodig zijn om energieneutraal te worden. Ook wordt gesproken met de corporaties om die mee te krijgen.

Volgens een van de initiatiefnemers, voormalig corporatiebestuurder Hedzer van Houten, is het belangrijk om de wensen van bewoners als uitgangspunt te nemen. “Onze aanpak gaat ervanuit dat 20 procent van de energiebesparing ten goed komt aan de bewoners. De resterende 80 procent wordt gebruikt voor de investeringen.”

Reageer op dit artikel