nieuws

Cao waterbouw voorziet in bescheiden loongroei

bouwbreed Premium

Vakbonden en werkgevers in de waterbouw hebben een eenjarige cao afgesloten die voorziet in een bescheiden loonontwikkeling.

Bart Mullink

Per 1 april gaan de lonen met 1 procent omhoog. De structurele eindejaarsuitkering stijgt met 0,5 procent naar 3 procent. In totaal komt de loonsverhoging zo op 1,5 procent.

De inzet van de bonden was 3 procent. De werkgevers wisten, stelt directeur Fries Hein van de Vereniging van Waterbouwers, dat percentage vlot omlaag te praten. “Wat er nu ligt, past prima binnen het mandaat dat we hebben gekregen.”

Gert-Jan den Besten van CNV vakmensen toont zich eveneens tevreden: “Gezien de situatie waarin de Nederlandse waterbouw zich bevindt, hebben wij een heel passend akkoord afgesloten. We hebben in elk geval de koopkracht van de mensen gegarandeerd.”

De prima jaarcijfers van Boskalis en Van Oord, zo onderstrepen beiden, zijn te danken aan de buitenlandse activiteiten. De binnenlandse markt, waarop veel mkb actief is, is een ander verhaal. Bedrijven voelen de gevolgen van bezuinigingen door overheden. Tegelijk kampen ze met felle concurrentie. Aannemers uit de droge gww en loonwerkers proberen ook meer en meer een graantje mee te pikken. “Zo raakt de vijver snel leeggevist”, begrijpt Den Besten goed.

Fors

Als extraatje buiten de loonsverhoging wisten de bonden voor elkaar te krijgen dat een aantal vergoedingen en toeslagen relatief fors (5 procent) omhoog gaat. De kilometervergoeding voor autogebruik gaat van 39 naar 40 cent.

Verder komt er een proef om het eetgedrag aan boord van de schepen te verbeteren, ter bestrijding van overgewicht en andere gezondheidsrisico’s. Daarnaast krijgen werknemers tijdens werkloosheid gelegenheid hun certificaten op peil te houden. Een inspanningsverplichting is overeengekomen voor de inschakeling van werknemers ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ (langdurig werklozen en Wajongers).

Eerder gemaakte afspraken over de omstreden cao-dispensatie voor buitenlandse werknemers op het continentaal plat blijven van kracht.

Reageer op dit artikel