nieuws

Bouwer wil ProRail-baas

bouwbreed

ProRail gaat niet zelf op zoek naar een president-directeur. Of er überhaupt een opvolger komt voor de afgelopen week opgestapte Marion Gout is nog onduidelijk.

‘Jammer dat Marion Gout opstapt, ze was goed bezig’

Normaal benoemt de raad van commissarissen van ProRail de president-directeur. Na het abrupte vertrek van Marion Gout niet meer. Nu ligt de bal bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu en staatssecretaris Wilma Mansveld. “Wat er verder gaat gebeuren, weten wij niet”, laat een woordvoerder van ProRail weten.”

Pieter Ahsman, directeur van spoorbouwer Asset Rail, betreurt het dat Gout een ander pad koos. “Ze was goed bezig. Nul vermijdbare storingen vond ik een prima kreet.”

Ahsman heeft Gout drie keer ontmoet. “Ik vond het een toegankelijke vrouw. Helemaal niet arrogant. Wat mij betreft mag er weer een vrouw aan het roer komen bij ProRail. Hoe dan ook vind ik dat een bedrijf moet worden aangestuurd door iemand die bij het bedrijf werkt en niet door iemand die in de politiek zit.”

Of de functie van president-directeur überhaupt blijft bestaan, is onduidelijk. ProRail denkt van wel, het ministerie durft het niet met zekerheid te zeggen.

Over het vertrek van Gout bestaan meerdere lezingen. ProRail geeft aan dat Gout een stap terugdeed in verband met de plannen van het kabinet om ProRail aan te sturen.

De Telegraaf claimde vrijdag dat het vertrek van Gout, die eigenlijk tot april 2015 zou blijven, met een publicatie van de krant te maken heeft. Uit dat bewuste artikel, dat nog niet gepubliceerd was toen ProRail het vertrek aankondigde, blijkt dat het aantal storingen op het spoor is gestegen.

ProRail ontkent dat het plotselinge vertrek van Gout iets met het Telegraaf-artikel te maken heeft: “Dat is absolute onzin.” De spoorbeheerder bevestigt dat het totaal aantal storingen nauwelijks is afgenomen. “Maar dat zegt niet zoveel. Het aantal storingen met grote impact is ten opzichte van 2011 wel met bijna 10 procent afgenomen.”

Spoorbouwers weerspreken ook dat het aantal storingen is gestegen: “In mijn gebieden dalen de aantallen”, zegt Ahsman van Asset Rail.

Volker Rail herkent zich ook niet in het beeld dat er meer hinder zou zijn aan het spoor: “Juist door inzet van innovaties kunnen problemen eerder opgespoord en verholpen worden. Verder willen wij met nadruk stellen dat wij beschikken over zeer gemotiveerde, gedreven en kundige medewerkers.”

Sebald van Royen, voorzitter van de vakgroep Railinfra, vindt het jammer dat Gout opstapt. “We hebben goed met haar samengewerkt.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels