nieuws

ZBo naar de rechter vanwege premieverhoging voor zzp’ers

bouwbreed Premium

Zelfstandigen Bouw (ZBo) sleept verzekeraars voor rechter in een poging de tussentijdse verhoging van de premies van de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen van tafel te krijgen.

Volgens ZBo-voorzitter Charles Verhoef hebben sommige verzekeraars de premies voor zzp’ers met wel tientallen procenten verhoogd. “En ze waren al torenhoog”, zegt hij. “Het regent momenteel klachten van onze leden. Ze kunnen de premie niet meer opbrengen.”

Verzekeraars zijn overgegaan tot een tussentijdse premieverhoging omdat ze in de praktijk meer moeten uitkeren dan bij het vastellen van de premies was ingeschat. “Maar ik heb geen cijfers gezien waaruit blijkt dat het aantal arbeidsongeschikte zzp’ers fors is toegenomen”, werpt Verhoef tegen. “En al zou dat wel het geval zijn: de essentie van verzekeren is dat verzekeraars risico’s afdekken. Wat ze nu doen is die risico’s afwentelen op verzekerden. Dat is onaanvaardbaar.”

Verhoef benadrukt dat een toenemend aantal zzp’ers niet meer verzekerd is tegen arbeidsongeschiktheid vanwege de premiestijgingen. Overstappen is nauwelijks mogelijk en zzp’ers ouder dan 45 worden door verzekeraars niet geaccepteerd. “En heb je iets onder de leden, dan kun je het als zzp’er ook wel vergeten.”

Reageer op dit artikel