nieuws

Woningbouw voor arbeidsmigranten financieel te doen

bouwbreed

Voor arbeidsmigranten kunnen zowel permanente als tijdelijke woningen worden gebouwd, zonder extreem hoge kosten. Dat blijkt uit onderzoek van Platform31.

Door het benutten van de mogelijkheden van systeembouw kan voor 170.000 euro per woning permanente huisvesting worden gerealiseerd. Het gaat daarbij om huizen met vier kamers en een gemeenschappelijke ruimte met een oppervlakte van ongeveer 160 vierkante meter.

Voor private partijen is dat een aantrekkelijke optie. Het verhuren van de panden levert maandelijks gemiddeld een flinke som geld op, becijfert Platform31. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat per arbeidsmigrant wekelijks 55 euro kan worden berekend. “Bij acht bewoners betekent dat een mogelijke maandhuur van ongeveer 1900 euro voor een rijwoning”, zo meldt Platform31 op zijn website.

De organisatie tekent daarbij aan dat het bouwen van nieuwe huizen voordeliger is dan het geschikt maken van bestaande woningen. Deze huizen zijn kleiner en leveren derhalve minder op. Daarnaast zullen de huizen eerder gebreken vertonen, hetgeen naar verhouding hogere investeringen noodzakelijk maakt. Tijdelijke woningbouw kan overigens een alternatief zijn voor zowel permanente nieuwbouw als voor het aanpassen van bestaande huizen. Dat komt doordat de bouwkosten aanzienlijk lager zijn.

Reageer op dit artikel