nieuws

Ultieme test modulaire hoogbouw

bouwbreed

Met elf bouwlagen heeft Ursem een nieuw record gevestigd voor modulaire hoogbouw. De toren met 233 studentenwoningen in Amstelveen rekent af met vooroordelen ten aanzien van modulair bouwen.

Vanaf begin dit jaar heeft Ursem Modulaire Bouwsystemen elke week een verdieping opgeleverd van de toren op studentencampus Uilenstede. De modulaire toren is bijna een letterlijke kopie van een exemplaar iets verderop, dat twee jaar terug werd gerealiseerd in gietbouw. Daardoor is Uilenstede volgens Rob Ursem van de modulebouwer de ultieme mogelijkheid om het traditionele en het nieuwe fabrieksmatige bouwen te vergelijken. Gevelbeeld, indeling en uitstraling zijn vrijwel identiek. Bouwtechnisch zijn de prestaties van de modulaire toren met een gpr-score van 7,5 zelfs iets scherper. Al heeft dat deels te maken met aangescherpte regelgeving, geeft Ursem toe. “Maar met het vooroordeel dat je met modulair bouwen alleen maar repeterende eenheidsworst kunt opleveren rekenen we definitief af. Want de nagenoeg identieke flat uit de eerste fase heeft vorig jaar een regionale architectuurprijs gewonnen.”

Veel onderdelen van beide torens, zoals de puien, zijn afkomstig van dezelfde toeleveranciers. Het verschil is dat ze nu in Wognum in de fabriek van Ursem op de modules zijn gemonteerd in plaats van direct op de bouwplaats. Door een strakke organisatie zijn heel constante bouwstromen ontstaan waardoor Ursem dagelijks drie units opleverde.

Sleutel

De units zijn opgebouwd uit houtskeletelementen op een betonnen vloer. Zodra de keuken, badkamer en overige installaties zijn aangebracht gaat de module op slot. De sleutel komt pas bij de oplevering weer tevoorschijn. Voor de 11 meter hoge toren zijn de modules in een staalconstructie geplaatst die Heddes, opbouwde in een bouwstroom die synchroon liep met die in de fabriek in Wognum. Heddes, net als Ursem dochterbedrijf van Ballast Nedam, heeft met negen man ter plekke de toren in elf weken op hoogte gebracht. De betonnen schacht voor liften en trappenhuizen en de stabiliteit werd ook opgebouwd uit prefab-elementen. Momenteel wordt de gevel afgewerkt met metselwerk. Naast de toren met elf verdiepingen bouwen Ursem en Heddes nu een lager deel met vijf bouwlagen. Daar zijn de kolommen van de modules zelf uitgevoerd in staal en zijn de units direct op elkaar gestapeld. Dat werkt volgens Rob van Ursem nog iets sneller, terwijl de geluidsisolatie niet minder is.

De units hebben allemaal een hsb-element als dak. Het plafond van de ene bouwlaag en betonnen vloer van de volgende zijn akoestisch ontkoppeld. Het totale pand is in vijf maanden gemonteerd, de helft van de tijd van de flat uit fase 1. Ook de kosten waren voor opdrachtgever Duwo volgens Ursem net wat lager.

Reageer op dit artikel