nieuws

Toegang database groen bouwen mogelijk duurder

bouwbreed Premium

Duurzaam bouwen volgens de regels van minister Blok (wonen) wordt mogelijk duurder. Indirect komt dat doordat duurzaam bouwen nauwelijks van de grond komt.

Ruim ton per jaar extra nodig voor verliesgevende Nationale Milieudatabase

Om aan te tonen hoe duurzaam een bouwproduct is, moet een leverancier flink in de buidel tasten. Voor het maken van één levenscyclusanalyse is hij zomaar 10.000 euro kwijt. Als hij wil dat zijn duurzame productprestaties onder de aandacht worden gebracht van opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat en gemeenten, moet hij extra geld betalen om in de Nationale Milieudatabase te komen. Mogelijk gaat die toegangsprijs omhoog. “Als het nu 10 euro kost, wordt het misschien 100 euro per productkaart”, verklaart Harry Nieman namens de Stichting Bouwkwaliteit, de beheerder van de Nationale Milieudatabase.

De eventuele prijsverhoging van het ‘toegangskaartje duurzaam bouwen’ is nodig omdat het oorspronkelijke verdienmodel van de Milieudatabase niet werkt. Eigenlijk was het de bedoeling dat bouw- en woningtoezichthouders geld zouden betalen aan SBK in ruil voor milieuprestatiebewijzen. Uit zo’n bewijs blijkt dat de verplichte milieuprestatieberekeningen van gebouwen goed is uitgevoerd. Hoewel het maken van zo’n berekening verplicht is, viel het verdienmodel in het water. Gemeenten kijken nauwelijks naar de papieren verplichting om en weigeren te handhaven, omdat er geen eisen voor duurzaam bouwen gelden. De uitkomst van de milieuprestatieberekening doet er kortweg niet toe.

SBK komt jaarlijks tienduizenden euro’s tekort sinds de lancering van de Nationale Milieudatabase in 2010, bleek afgelopen najaar uit een intern onderzoek waarover Cobouwbegin dit jaar berichtte. Uit dit onderzoek bleek verder dat de objectiviteit rondom de database onvoldoende is gewaarborgd.

Nieman concludeert dat de organisatie rondom de database “robuuster” moet. Om dat voor elkaar te krijgen moet de begroting omhoog van 160.000 euro naar jaarlijks 280.000 euro, zegt Nieman. Hij presenteerde zijn plannen gisteren in Nieuwegein. “Er zijn twee oplossingen mogelijk. Of de overheid en de marktpartijen dragen extra geld bij, of de toegang tot de database wordt duurder.”

Nieman vindt ook dat de communicatie beter moet. Verder dringt hij aan op de komst van een commissie die Europese ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen volgt. In de database staan ruim negenhonderd productkaarten. Meer dan de helft daarvan is niet getoetst door een onafhankelijke partij.

Reageer op dit artikel