nieuws

Techniek komt op tweede plaats in Bright House

bouwbreed

Het concept van het Bright House gaat uit van optimaal gebruik van gratis energie. Zo is het energiedak van AERspire een systeem waarin voorzieningen als zonnepanelen, zonnecollectoren en daglichtopeningen nagenoeg onzichtbaar zijn verwerkt. Binnenkort komt het systeem op de markt.

Woningconcept van Heijmans zet in op verbruik van gratis energie

Comfort staat voorop in het Bright House, zegt Theo Smits van Heijmans. “Pas als dat er is, komt de techniek aan de orde waarmee de woning energie maakt.” Dat is volgens de bedenker van het woningconcept zo veel, dat de hele energierekening van een huishouden, inclusief vastrecht, wordt afgedekt.

Prominent staat in het concept een centrale leidingschacht van waaruit alle leidingen worden verdeeld.

Aan de onderzijde van het dak zit een spouw met aerodynamische profielen. Die voeren de warmte die onder de zonnepanelen ontstaat af naar de nok waar de zonnecollectoren de warmte weer opvangen en er tapwater mee op temperatuur brengen. Een warmtewisselaar helpt daaraan mee door de laatste restjes warmte uit douchewater te halen. Verwarmingsproducent Vaillant dekt de warmtebehoefte af met zijn warmtepomptechniek.

Zonnepanelen zijn ook verwerkt in de serre die bij het Bright House hoort. De half doorzichtige panelen voorkomen dat deze ruimte te veel opwarmt. Zo is het dak energieopwekker en passieve zonwering tegelijk. Om goed uit te komen, vergt de serre een redelijke beukmaat. De serre vervult verscheidene functies. Als het koud en bewolkt is, vormt zij een extra isolatielaag van de woning. Als de zon schijnt, warmt de serre snel op, ook in de winter.

Warmte

De warmte uit de serre wordt via het ventilatiesysteem de woning in gebracht. Hierdoor komt verwarmde lucht de woning in, waardoor veel minder verwarming nodig is. In de zomer kunnen de serrepuien open en wordt het een beschutte buitenruimte.

Het Bright House is volgens Smits ruim voorzien van kleine zaken die allemaal helpen bij de energiebesparing, zoals led-verlichting, driedubbel glas, hot-fill-aansluitingen en douche-wtw. Doorlopende metingen moeten na oplevering aantonen dat de woning in de praktijk doet wat in theorie is beloofd.

Het ontwerp is nog niet bouwklaar, zegt Harry van Helmond van Helmond Van Zuidam architecten uit Eindhoven. ”Maar als iemand er opdracht voor geeft is het concept zo uitontwikkeld.”

Heijmans onderzoekt nu bij welke projecten het bedrijf dit concept kan toepassen. In de wijk Meerhoven in Eindhoven is er inmiddels een proefverkaveling voor gemaakt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels