nieuws

Stilleggingen en boetes bij controle op kwartsstof

bouwbreed Premium

De Inspectie SZW heeft vorig najaar tijdens een zes weken durende controle op blootstelling aan kwartsstof op meer dan de helft van de bezochte bouwprojecten handhavend moeten optreden.

In totaal werden bij 441 controles bijna driehonderd overtredingen geconstateerd. Op 68 bouwplaatsen was de situatie dusdanig ernstig dat het werk moest worden stilgelegd. De inspecteurs zagen 23 keer aanleiding om een boete op te leggen.

Volgens de Inspectie SZW tonen de cijfers aan dat de kwartsstofproblematiek nog altijd de nodige aandacht verdient. Tegelijkertijd ziet zij dat bouwbedrijven in toenemende mate gereedschap gebruiken waarmee stof kan worden afgezogen of worden verneveld.

De controles van de inspectiedienst blijken de vraag naar afzuigapparatuur zelf ook te hebben aangewakkerd. “Al direct aan het begin van de inspectieperiode nam de vraag naar geschikte en geteste apparatuur in sneltreinvaart toe”, laat de arbeidsinspectie weten. “Volgens leveranciers zorgde dat zelfs voor lege schappen. Aantallen die normaal in een periode van vijf jaar werden verkocht, bleken in een week tijd ruimschoots te worden overtroffen.”

Deze krant meldde drie weken geleden, op basis van onderzoek van Arbouw, dat de bouw grote vooruitgang boekt in de strijd tegen het schadelijke kwartsstof. De Inspectie SZW bevestigde toen ook het positieve beeld dat uit het onderzoek naar voren kwam, maar benadrukte tegelijkertijd dat ze blijft controleren.

Reageer op dit artikel