nieuws

Simon Benus Bouw failliet na conflict met gemeente

bouwbreed

Simon Benus Bouw (SBB) uit Stadskanaal is gisteren door de rechtbank in Groningen failliet verklaard.

Het bedrijf vroeg het faillissement maandag zelf aan nadat de gemeente Oldambt niet bereid was gebleken een nota te voldoen voor meerwerk bij de bouw van het nieuwe theater en cultureel centrum De Klinker in Winschoten.

Gemeentelijk projectleider Dick te Winkel voert aan dat het gebruikelijk is meer- en minderwerk aan het eind van een bouwproject te verrekenen. Volgens de aannemer hebben problemen op de bouwplaats door een gebrek aan coördinatie onverantwoordelijk veel geld gekost. Ook andere bouwpartijen hebben forse meerwerkclaims neergelegd bij de gemeente. Het totale bedrag dat wordt genoemd, loopt tegen de 2 miljoen euro.

De gemeente gaat volgens Te Winkel nu inventariseren welke hoofd- en onderaannemers precies werkzaamheden uitvoeren en in hoeverre deze het werk kunnen afmaken. SBB besloot na de weigering van de gemeente te betalen om het werk te staken. Dat was vorige week. Croon Elektrotechniek, een andere meerwerk claimende partij, deed daarna hetzelfde.

De gemeente beschouwt SBB als coördinerend aannemer. Maar volgens directeur Walther Hesselink geldt die rol alleen voor het bouwkundige gedeelte van het project. Nadat het casco soepeltjes gereed was gekomen, begonnen volgens hem de problemen. Het conflict sleepte zich voort terwijl door het gebrek aan coördinatie de kosten flink opliepen, zo schetst hij.

De gemeente had een arbitragezaak voor ogen terwijl de bouw intussen moest doorgaan. Volgens de aannemer duurt zo’n zaak veel te lang. Het gaat om forse bedragen, het bedrijf met circa tachtig medewerkers zou in gevaar komen. Dat de nood hoog was, is met het faillissement wel bevestigd.

De gemeente rekent er niet meer op dat de beoogde opleverdatum wordt gehaald.

Reageer op dit artikel