nieuws

Omzet ingenieurs stijgt eindelijk weer

bouwbreed

De omzet van ingenieursbureaus is voor het eerst in vier jaar gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

2013 was slechtste jaar voor ingenieurs en architecten

De gezamenlijke ingenieurs boekten in het vierde kwartaal van 2013 1,7 procent meer omzet in vergelijking met een jaar eerder.

De omzet ligt daardoor op het niveau van twee jaar geleden. Het dieptepunt voor de ingenieurs lag in het eerste kwartaal van 2013. Wel is 2013 voor ingenieurs het slechtste jaar geweest in de crisis. Het omzetniveau voor dat jaar ligt onder het niveau van 2007.

Ook voor de architecten was 2013, ondanks tekenen van herstel, het slechtste crisisjaar tot nu toe. De omzetindex staat op 69 (basisjaar 2010).

De architecten putten hoop uit een afname van de daling van de omzet en een stijging van de opdrachten. De omzet daalde in het vierde kwartaal van 2013 met 1,7 procent. Het is vijf jaar geleden dat de omzetontwikkeling zo’n kleine daling liet zien.

Welkom

‘‘Het is welkom nieuws dat het eerder gesignaleerde voorzichtige optimisme zich lijkt te versterken”, reageert BNA-directeur Fred Schoorl. “Het zou mooi zijn als het optimisme zich ook vertaalt in betere bedrijfsresultaten.”

De verbeterende vooruitzichten voor architecten zijn zogeheten voorlopende indicatoren voor de bouw; als het architecten beter gaat, verbeteren ook de vooruitzichten voor bouwbedrijven.

Bij zowel architecten- als ingenieursbureaus is een forse stijging van het aantal eenpitters te zien: bij architecten zijn er sinds 2007 1700 zzp’ers bij

gekomen, voor de ingenieurs geldt dat er sinds 2007 ruim 8000 extra mensen nu op eigen benen staan.

Over de werkgelegenheid zijn de architecten en ingenieurs volgens het CBS nog altijd somber, maar minder somber dan in de voorgaande kwartalen. De ondernemers met een negatieve en een positieve omzetverwachting houden elkaar in evenwicht. Omdat het eerder regel dan uitzondering is dat de omzetverwachting in het eerste kwartaal minder is, is de neutrale uitkomst op te vatten als een positief signaal.

Per saldo verwacht een op de vijf bureaus in het eerste kwartaal van 2014 hogere prijzen in rekening te zullen brengen. Dat zou betekenen dat de omzetten weer omhoog gaan.

Reageer op dit artikel