nieuws

Het juffertje en de paardenlul

bouwbreed Premium

Albert Einstein had het al door. Probeer niet succesvol te zijn, maar probeer van waarde te zijn, zei hij ooit. Het zou de lijfspreuk van elke politicus moeten zijn. En dan niet alleen een lijfspreuk, maar hij zou er ook naar moeten leven. Daar schort het helaas nog aan. Neem bijvoorbeeld de sector bouw. Economisch […]

Albert Einstein had het al door. Probeer niet succesvol te zijn, maar probeer van waarde te zijn, zei hij ooit. Het zou de lijfspreuk van elke politicus moeten zijn. En dan niet alleen een lijfspreuk, maar hij zou er ook naar moeten leven. Daar schort het helaas nog aan.

Neem bijvoorbeeld de sector bouw. Economisch gezien van groot belang en mits goed gebruikt ook van groot maatschappelijk belang. Alleen al het voorzien in voldoende, kwalitatief goede huisvesting is zo’n belang om nog maar niet te spreken over de transitie naar schone energie en energiesparing.

Zo’n sector zou toch de nodige politieke aandacht mogen krijgen. Dat op wellicht Paulus Jansen van de SP na geen politicus het verschil weet tussen een juffertje en een paardenlul – voor de niet-bouwers: dat zijn baksteenformaten – is ze niet kwalijk te nemen. Maar dat de bouw op geen enkele wijze serieus wordt genomen, is wel uiterst kwalijk.

Neem bijvoorbeeld de grootste regeringsfractie, de VVD dus. Hoe valt het te rijmen dat in vrij korte tijd de zoveelste woordvoerder op dit gebied zich aan het front meldt? Na Betty de Boer en Barbara Visser is het de beurt aan Roald van der Linden. Wie zegt u? Even voorstellen dus: econoom en jurist, oud-ambtenaar bij Financiën.

Hij heeft zijn eerste schreden gezet op het pad van de volkshuisvesting en de bouw ter gelegenheid van de bespreking van de kabinetsreactie op het rapport van de commissie-huizenprijzen. Een doorwrocht rapport dat de nodige belastingcenten heeft gekost en nu de bodem van de la van het bureau van minister Blok mag bekleden. De Kamer zat erbij, luisterde ernaar en vond het wel best.

Tijdens die teleurstellend nutteloze bijeenkomst dus hield Van der Linden een pleidooi om de markt meer vertrouwen te geven, minder regels en gemeenten die hun verlies op grond nemen. Stop de persen, wat een vernieuwende gedachten zijn dit. Dat niemand hier eerder aan gedacht heeft.

Het geeft in ieder geval aan dat de grootste regeringsfractie het wel gelooft. Liberalisering van de markt en keuzevrijheid voor iedereen is het adagium. Dan zou je mogen verwachten dat ze er politiek geen woord meer over vuil maken. Maar alle klisklezoren nog aan toe, dat doen ze dus wel. Gelukkig elke keer door een ander. Dan lijkt het nog nieuw.

Reageer op dit artikel