nieuws

Forse groei Boskalis, ook autonoom

bouwbreed

Boskalis-topman Peter Berdowski typeert 2013 als “een turbulent jaar” voor het bedrijf. Het stond in het teken van grote aan- en verkopen van bedrijfsonderdelen en flinke marktverschuivingen.

‘Turbulent jaar’ met grote veranderingen

De totale omzet steeg met 15 procent tot 3,54 miljard euro (2012: 3,08 miljard euro). Gecorrigeerd voor de overname van Dockwise en de verkoop van het 40-procentsbelang in Archirodon was de omzetstijging 8 procent.

Nederland was goed voor 670 miljoen euro omzet (2012: 763 miljoen euro). De baggerdivisie had er beduidend minder te doen door het aflopen van het project Maasvlakte 2 en doordat de kustbeschermingsprojecten (zwakke schakels) grotendeels zijn afgerond. Het net begonnen project om de Hondsbossche en Pettemer zeewering te versterken, is voorlopig het laatste. Dit ligt in elk geval vast, volgens Berdowski, “een aardige bodem voor de periode 2014-2015”.

Bij de droge infratak liet Nederland eveneens een veer. Het voormalige MNO Vervat moest in het kader van de aanpassing aan de strategie van Boskalis afscheid nemen van kleine projecten met zijn overwegend traditionele bestekken. Banen verdwenen hierdoor, vestigingen werden gesloten. In het kader van de herpositionering als bedrijfsonderdeel van Boskalis ligt de focus voortaan op grote projecten. De geïntegreerde contracten daarvoor bieden betere verdienkansen.

De omzet in de overige Europese landen was 691 miljoen euro, 121 miljoen euro meer dan in 2012. De baggertak zette op de Europese thuismarkten (Nederland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Scandinavië) echter beduidend minder om in 2012 (330 miljoen euro tegen 468 miljoen euro in 2012).

Thuismarkten

Ook op de thuismarkten buiten Europa (Nigeria en Mexico) liep de baggeromzet ook fors terug: van 143 miljoen euro in 2012 naar 69 miljoen euro in 2013. De internationale projectenmarkt maakte weer veel goed. Hier steeg de baggeromzet met bijna 200 miljoen euro naar 870 miljoen euro.

Voor de baggerdivisie is de verwachting per saldo een stabiele markt voor de komende jaren. Een veelbelovende bron van werk blijkt de verdieping van zeehavens voor de nieuwe generatie grote bulk- en containerschepen. De verschuiving naar relatief complexe offshore locaties voor olie- en gaswinning bezorgt daarnaast behalve de offshore-tak ook de baggerdivisie meer werk.

Eenmalige effecten droegen flink bij aan de nettowinst van Boskalis van 366 miljoen euro. Zo werd een boekwinst behaald van 51 miljoen euro op de verkoop van het 40-procentsbelang Archirodon. Ook de verkoop van snijkopzuiger Ursa en de afwikkeling van een verzekeringspremie hielpen de winst groeien.

Reageer op dit artikel