nieuws

’Fantastisch, samenwerken met jonge wetenschappers’

bouwbreed

Een team studenten van de TU Delft neemt komende zomer deel aan de Solar Decathlon 2014. Aan deze ‘Olympische Spelen voor de duurzame bouw’ in Versailles doen studenten uit twintig landen mee. Het Nederlandse team wil aan de hand van een energieneutrale modelwoning aantonen hoe 1,4 miljoen rijtjeswoningen zelf kunnen voorzien in hun energie. TBI is hoofdsponsor van het Delftse team en het door hen ontwikkelde Pret-à-loger-concept.

‘‘Wij reageren over het algemeen redelijk terughoudend op sponsorverzoeken, maar aan dit initiatief hebben wij ons graag verbonden’’, zegt Henk Homberg, directie-voorzitter van ERA Contour. Als dochteronderneming van TBI, een conglomeraat van technische bedrijven voor bouw en infra, houdt ERA Contour zich ook bezig met verduurzaming van woningen en de woonomgeving. De TBI-ondernemingen ERA Contour, Hazenberg Bouw en Koopmans Bouwgroep werken hiervoor samen in het Woonlab van TBI. Homberg: ‘‘Prêt-à-loger sluit naadloos aan bij waar wij als TBI mee bezig zijn. Onze ambitie is om op het gebied van duurzame innovatie en ketensamenwerking het positieve verschil te maken.’’ Een paar telefoontjes met collega-directeuren en de Raad van Bestuur waren voldoende om het verzoek van de TU Delft te h onoreren, vertelt Homberg. ‘‘Dit gaan we doen, daar was iedereen het snel over eens. Het kost geld, maar we kunnen hier heel veel van leren. Fantastisch om te kunnen samenwerken met jonge enthousiaste wetenschappers!’’

De Delftse studenten bouwen voor de competitie in Versailles een rijtjeswoningen uit Honselersdijk uit de jaren zestig na en maken die energieneutraal door er een nieuwe isolerende ‘‘huid’’ met zonnepanelen en andere slimme techniek overheen te leggen. Bij Prêt-à-loger houden de bewoners hun typisch Hollandse woning en krijgen ze tegelijkertijd een ruimere en betere leefomgeving. Vanuit de fabriek gaat de woning op transport naar Versailles. Daar zal het duurzame huis tussen 28 juni en 14 juli door naar schatting zo’n driehonderdduizend bezoekers worden bekeken.

TBI spon sort het project met mankra cht en materiaal. De TBI-bedrijven stellen hun projectmanagement ter beschikking en verzorgen het transport en de bouw. TBI verwacht zelf ook van Prêt-à-loger te kunnen profiteren. TBI Holdings haalt innovatieve kennis binnen, laat zien dat duurzaamheid een speerpunt van beleid is en, ook niet onbelangrijk, vergroot zijn naamsbekendheid op hogescholen en universiteiten. Homberg: ‘‘We streven het niet in de eerste plaats na, maar het is natuurlijk mooi meegenomen. Tenslotte zitten daar toch onze toekomstige medewerkers.’’

sponsorTBI

Reageer op dit artikel