nieuws

Extreme bui bedreigt marktstroom van Van Heekplein in Enschede

bouwbreed

De riolering onder het H.J. van Heekplein in Enschede heeft te weinig capaciteit om het water van een extreme bui te kunnen afvoeren. Dat kan problemen geven in de aansluitkasten voor de marktstroom. Het plein moet er mogelijk voor worden aangepakt.

In het plein zitten verschillende verzonken aansluitkasten die marktkooplui van elektriciteit voorzien. Die kunnen in extreme gevallen vollopen en kortsluiting veroorzaken. De praktijk leert dat de hoeveelheid water die het plein moet verwerken enorm kan zijn. Aan het plein staat een warenhuis met een regenoverstort op het dak. Het teveel aan water stroomt via regenbuizen het plein op. Al dat water moet via de te krappe riolering worden afgevoerd. Op datzelfde riool is de afwatering van de verzonken verdeelkasten aangesloten. “Een constructie die we niet adviseren”, zegt Marco Ekelmans van leverancier Putkast uit Wormerveer. Enschede schreef zo’n aansluiting desondanks wel voor. Levensgevaar voor de gebruikers van de marktstroom is er volgens hem niet: “Een luchtklok voorkomt tot nog toe dat het water de elektrische aansluitingen bereikt.”

Doorgaande kabel

Aan de elektrische aansluitingen van de verdeelkasten schort ook wat. Het voormalige Essent Netwerk legde die aan volgens de normen van netwerkbedrijven in de vorm van een doorgaande kabel met aftakkingen. Zulke installaties horen te vallen onder de bepalingen van NEN1010. En die wil dat bijvoorbeeld aansluitkasten vanuit een centraal punt worden bediend. Mede daardoor verwerkt de kabel soms stroomsterktes tot 250 ampère, zegt Djoerd De Vos Koelink, directeur Leefomgeving van de gemeente Enschede. “Als daar problemen door komen, dan komen die niet verder dan het beheerdersgedeelte van de aansluitkasten; de gebruikers komen daarmee niet in aanraking.”

Technisch is het probleem eenvoudig op te lossen: de riolering vergroten en de bekabeling veranderen. Het H.J. van Heekplein bestaat evenwel uit natuurstenen tegels die in een betonbed zijn gelegd. Voor het rioolwerk kan de ingreep beperkt blijven tot het openzagen van het buistracé. Hij hoopt de vervanging te kunnen combineren met een nieuwe bekabeling. B en W van Enschede bespreekt dat op 18 maart.

Reageer op dit artikel