nieuws

Demontabele woningen met comfort

bouwbreed Premium

Corporatie Wonen Limburg wil met het ‘tijdelijke appartementencomplex’ Irenehof in Panningen mensen onder dak brengen die om wat voor reden dan ook niet naar een reguliere huurwoning kunnen. De techniek is een ontwikkeling van Neptunus uit Kessel die er voor het eerst woningen mee bouwt.

Wonen Limburg wijt het mede aan de economische crisis dat mensen in bijvoorbeeld Peel en Maas problemen ondervinden op de reguliere woningmarkt. De strubbelingen zijn over tien jaar, wanneer de omgevingsvergunning voor het complex afloopt, mogelijk voorbij, denkt woordvoerder Marita Muller van Wonen Limburg. “Dan kan het zo zijn dat niemand meer in de tijdelijke appartementen hoeft te wonen.” In dat geval kan Neptunus, als eigenaar van de woningen, besluiten ze te demonteren en elders opnieuw op te bouwen.

Irenehof is een complex met zestien tweekamerappartementen en vier appartementen met drie kamers, verdeeld over twee verdiepingen. De twintig woningen staan op twee kavels waar Wonen Limburg eerder 56 woningen wilde laten bouwen. De locatie was eerder al voorbereid met kabels en leidingen, zegt woordvoerder Marieke Verstappen van Peel en Maas. Bouwer van tijdelijke ruimten Neptunus is er vorige maand begonnen met de bouw van de demontabele appartementen. Eind mei dit jaar volgt de oplevering van het project.

De tijdelijke woningen verschillen in niets van reguliere woningen, vinden de bouwer, de corporatie en de gemeente.

Neptunus-directeur Dorrie Eilers voegt daaraan toe dat ‘tijdelijk’ niets van doen heeft met containerbouw zoals die nog wel eens wordt gebruikt om studentenwoningen mee te maken. “Met respectievelijk 30 en 60 vierkante meter oppervlak en een binnenhoogte van 4 meter zijn het compacte maar comfortabele woningen.” Het complex in Panningen voldoet aan het bouwbesluit en valt onder energielabel A.

De drukpunten van het complex zijn gefundeerd op Stelconplaten. Een stalen frame ondersteunt de vloerdelen. Een 25 centimeter dikke laag schelpen voorkomt dat kou en vocht onder de beganegrondvloer komen. Voor de opbouw gebruikt Neptunus zijn bouwsysteem Flexolution waarmee het bedrijf al langer demontabele gebruiksgebouwen maakt. In dit systeem steunen aluminium staanders gelamineerde houten d akspanten af. Gelamineerde houten liggers dragen de verdiepingsvloer. De eveneens gelamineerde houten vloeren zijn 160 millimeter dik en hebben een Rc-waarde van 3,51; net als de wanden uit 60 millimeter dikke sandwichplaat. Dezelfde sandwichplaten zijn in het dak verwerkt. De wanden worden afgewerkt met gelamineerde houten staanders en liggers uit lariks. De staanders en liggers doen ook dienst als dragende constructie voor de galerij.

Voor binnen gebruikt Neptunus voorgefabriceerd e douchecabines. Alle installaties zijn prefab verwerkt in metalstutwanden. “Die steken overal uit en hoeven alleen nog maar te worden aangesloten”, zegt Eilers. Irenehof helpt met zonnepanelen op het dak zelf een deel van de benodigde elektriciteit op te wekken voor onder meer de elektrische radiatoren. ‘Herman, de zonnestroomverdeler’ tekent voor het beheer ervan. Het complex wordt eind mei opgeleverd en over twee jaar geëvalueerd.

projectgegevens

Appartementencomplex Irenehof in Panningen
Zestien tweekamerwoningenVier driekamerwoningen
Opdrachtgever:Wonen LimburgBouwer:NeptunusOplevering:eind mei 2014

Reageer op dit artikel