nieuws

Blok voorzichtig bereid te kijken naar verkoopregels

bouwbreed Premium

Als de markt met concrete gevallen komt waarin de verkoopregels voor corporaties belemmerend werken en investeringen gevaar lopen, wil minister Blok kijken naar aanpassing van de regels.

Marktpartijen hadden graag gezien dat de zogenoemde 10 procentsgrens opgetrokken wordt. Die grens houdt in dat alleen corporatiecomplexen waarin minder dan 10 procent woningen zitten die blijvend gereguleerd zijn, beschouwd worden als volledig geliberaliseerd. Wat daarbij telt is in hoeverre de maximaal toegestane huur boven de liberalisatie grens ligt. Wat de feitelijke huur is, in de praktijk meestal een lager bedrag, speelt bij deze beoordeling geen rol.

De nieuwe regeling had ervoor moeten zorgen dat complexgewijze verkoop aan bijvoorbeeld beleggers eenvoudiger wordt.

De markt vindt die grens echter nog steeds belemmerend werken, schrijft Blok in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens hem kunnen echter andere factoren een rol spelen. In ieder geval blijkt uit onderzoek dat complexe grondgebonden woningen voldoende verkoopmogelijkheden hebben. Voor appartementen ligt dat echter anders, erkent de bewindsman.

Hij neemt het knelpunt dan ook serieus, schrijft hij. Onder strikte voorwaarden is hij dan ook bereid te kijken naar ruimte om verkoop wel mogelijk te maken. De minister wijst er daarbij overigens op dat er momenteel geen financieringsproblemen zijn voor de investeringen van corporaties. Sectorbanken als de Bank Nederlandse Gemeenten en de Waterschapsbank blijven bereid om die investeringen te financieren. Wel verwacht hij in de toekomst groei van de financieringsbehoefte bij corporaties voor de zogenoemde niet-DAEB activiteiten, de marktinvesteringen.

Reageer op dit artikel