nieuws

‘Biedingen opnieuw beoordelen’

bouwbreed Premium

Opdrachtgever Thialf OG moet de plannen voor de verbouw van schaatsstadion Thialf door een onafhankelijke commissie laten bekijken, vinden de drie consortia die de klus mis dreigen te lopen. Volgens de partijen heeft de beoordelingscommissie haar besluit onvoldoende gemotiveerd.

Verliezend consortia verbouw schaatsstadion Thialf vindt besluit van commissie ‘onvoldoende gemotiveerd’

De aanpak van het schaatsstadion in Hee renveen werd december vorig jaar door opdrachtgever Thialf OG voorlopig gegund aan Ballast Nedam. De partijen die als tweede (Dijkstra Draisma en Jorritsma), derde (Volker Wessels) en vierde (Van Wijnen en Friso Bouwgroep) eindigden protesteren tegen de beslissing. Gisteren troffen zij elkaar voor de kortgedingrechter.

Wat de verliezers vooral steekt is de manier waarop zij zijn afgewezen. De beoordelingscommissie gaf volgens de partijen “in nog geen half A4’tje” aan wat er mis was met hun plannen. Een verzoek tot meer informatie werd niet gehonoreerd. “We mochten na de Alcatel-termijn terugkomen voor een uitgebreide toelichting”, aldus de advocaat van Volker Wessels. De drie verliezers zijn ook niet te spreken over het feit dat hun plannen ook door de zogenoemde werkgroep ijstechniek zijn bekeken, terwijl dit niet in de aanbestedingsleidraad stond. De partijen vinden daarom allemaal dat de plannen opnieuw beoordeeld moeten worden door een nieuw aan te stellen onpartijdige commissie.

De raadsman van winnaar Ballast Nedam steunt de “verliezers”. De toelichting op de afwijzing had volgens hem inderdaad uitgebreider gekund. “Dit wil echter niet zeggen dat het eindoordeel daarmee niet goed afgewogen is.” Ook Thialf voelt niets voor een herbeoordeling. Een nieuw aan te stellen commissie zal nooit het kennisniveau van de huidige beoordelingscommissie hebben, stelt de opdrachtgever. “Er is bijvoorbeeld maar een ijsmeester van Thialf.” En wat de ‘superspecialisten’ van de werkgroep ijstechniek betreft: hun oordeel werd volgens Thialf niet meegewogen door de beoordelingscommissie.

Dijkstra Draisma-Jorritsma en Friso-Van Wijnen plaatsen ook vraagtekens bij de rol die Thialf-commissaris Anne Hettinga bij het gunnen van de nieuwbouw speelde. Deze oud-werknemer van Ballast Nedam, hij werkte tot 2000 bij het bouwbedrijf, werd eind vorig jaar aangesteld “vanwege zijn kennis van aanbestedingen”. De opdrachtgever heeft hiermee volgens de bedrijven de schijn van partijdigheid gewekt. Thialf vindt de beschuldigingen onzin. Hettinga was volgens de opdrachtgever niet betrokken bij de beoordeling van de plannen. BallastNedam noemt de beschuldigingen van zijn concurrenten “pure insinuatie”. “Hettinga is al veertien jaar weg bij Ballast Nedam.”

Reageer op dit artikel