nieuws

Beleggers nemen grote Haagse Vestia-klus over

bouwbreed

Stebru Bouw uit Nieuwerkerk aan de IJssel begint medio dit jaar met de bouw van 303 studenten- en 153 starterswoningen op het voormalige Sigma-terrein in Den Haag.

Vestia moest het project eerder wegens geldnood opgeven. Bouwfonds IM financiert nu het project uit een fonds waarin circa zeventig Duitse institutionele beleggers hebben geïnvesteerd.

Het project telt drie gebouwen. Deze komen tussen de 132 meter hoge Haagse Toren, bijgenaamd het Strijkijzer, en het station Hollands Spoor. Een krappe locatie voor een bouwplaats, weet Stebru-directeur Joop Steenbrugge. Stebru maakte van binnenstedelijk bouwen op relatief moeilijke locaties zijn handelsmerk.

De architect, AAArchitecten, ontwierp ook het Strijkijzer. Het hoogste gebouw, een toren van 75,5 meter hoog, wordt geflankeerd door een driehoekig complex van 51,5 meter hoog. Dat sluit aan op een lang lager woonblok dat zich uitstrekt richting station.

Het ontwerp is iets aangepast. Het bouwvolume blijft gelijk maar in plaats van 586 studentenunits komen er deels studentenunits en deels zogenoemde starterswoningen. De laatste zijn twee keer zo groot als de eerste.

Andere verhoudingen blijven mogelijk. Ook later, over bijvoorbeeld twintig jaar, zo onderstreept de bouwer. “In het ontwerp zit een grote flexibiliteit. Binnenwanden zijn niet dragend. Woningen kunnen daardoor gemakkelijk worden samengevoegd of juist in tweeën gesplitst”.

Als eerste worden in de spoordijk damwanden geslagen. De feitelijke bouw kan daarna in het derde of vierde kwartaal van dit jaar beginnen.

Een bijnaam, zoals in Den Haag gebruikelijk, is nog niet bedacht. Gezien de relatie met het Strijkijzer en de langgerekte vorm lijkt Strijkplank een kanshebber. Steenbrugge denkt aan een prijsvraag voor het beste idee, net als bij de Haagse Toren.

Reageer op dit artikel