nieuws

Afdekplaten van vezelbeton meten 
2 of 3 millimeter

bouwbreed Premium

Het is een student van de faculteit CiTG van de TU Delft gelukt om afdekplaten voor schakelaars en wandcontactdozen te maken van vezelversterkt beton. De platen zijn slechts 2 en 3 millimeter dik. Ze hebben verschillende testen met succes doorstaan.

De Belgische fabrikant van schakelmaterialen Niko past een keur aan materialen toe, zoals bamboe, bakeliet en roestvrij staal. Maar aan de vraag naar betonnen afdekplaten kon hij niet tegemoetkomen. Het lukte een gespecialiseerd bedrijf niet om betonnen platen van minder dan 5 millimeter onbeschadigd uit de mallen te lossen. Vahid Ibrovic nam de uitdaging aan om in het Microlab van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen (CiTG) vezelbetonnen platen van 2 en 3 millimeter te ontwikkelen. Over de resultaten schreef hij zijn bachelor thesis .

Twee mengsels van portlandcement, kunststof vezels, fijne toeslagstoffen (kalksteenpoeder, vliegas), water en superplastificeerder bleken geschikt. De rechthoekige platen met drie openingen werden gestort in houten en rubberen mallen. De laatste waren lastiger te maken, maar bleken beter te lossen dan de houten mallen.

Niko stelt hoge eisen aan het materiaal en laat daarom zeven veiligheidstests uitvoeren. Ibrovic nam er daarvan drie voor zijn rekening. De vezelbetonnen afdekplaten bleken goed bestand tegen veroudering. De vervorming was maximaal 0,1 millimeter en zichtbare scheuren bleven uit. Ook twee belastingsproeven, statisch en dynamisch, leverden geen probleem op.

Ibrovic maakte van de gelegenheid gebruik om ook een vierpuntsbuigproef uit te voeren. Het ene mengsel leidde tot een hoge buigtreksterkte en minder snel scheuren, het andere mengsel bleek verder te kunnen doorbuigen. Het onderzoek vond plaats onder begeleiding van hoogleraar Erik Schlangen en promovenda Mladena Lukovic.

Reageer op dit artikel