nieuws

Werkplaats leerlingen via bestek

bouwbreed

Opdrachtgevers in de regio Rijnmond gaan in bestekken vastleggen dat zoveel mogelijk leerlingen worden ingezet bij bouw- en infraprojecten. Het initiatief wordt ondersteund door Bouwend Rijnmond, de regionale afdeling van Bouwend Nederland.

Zorgen over dreigend personeelstekort

Uitgangspunt is voortaan dat leerlingen worden ingezet bij elk project dat zich hiervoor ook maar enigszins leent. Hierbij wordt de 5-procentsregeling voor social return gebruikt.

De afspraken zijn vastgelegd in een convenant. Dit is ondertekend door de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis, de corporaties WaterwegWonen, Samenwerking en Maasdelta, het regionale opleidings- en detacheringsbedrijf Rijnmond-Bouw, opleidingsbedrijf Zuid-Holland Bouw, SPG Infra vakopleidingen en Bouwend Rijnmond. Recente voorbeelden van afspraken over leerwerkplekken op deze schaal zijn niet bekend.

De drie gemeenten en de corporaties maken zich grote zorgen om de gerin ge instroom van leerlingen en het tekort aan werk- en opleidingsplaatsen. “Ook bij kleinere projecten gaan we naar mogelijkheden zoeken om leerlingen in te zetten”, kondigt de Vlaardingse wehouder Hans Versluijs namens de zes opdrachtgevers aan. Versluijs denkt dat ook projecten die op het eerste gezicht niet geschikt lijken, met wat kleine aanpassingen soms toch een leerplek kunnen opleveren.

De initiatiefnemers vinden dat gemeenten, corporaties en ontwikkelaars de weinige bouwprojecten die er momenteel zijn, moeten benutten om leerlingen op te leiden. Vanaf 2015 ontstaat, door de grote uitstroom van vergrijsd personeel, in Zuid-Holland een structureel tekort aan goed opgeleide arbeidskrachten in de bouw. Voor jongeren is de sector echter niet aantrekkelijk, onder andere omdat er onvoldoende leerwerkplekken zijn om hun bouwopleiding af te ronden. Hoeveel leerplekken het convenant kan opleveren is onduidelijk. Streefcijfers worden niet genoemd. “Iedere leerling die langs deze weg aan de slag kan is er weer één,” aldus Versluijs.

Bouwbedrijven reageren lauw op het convenant. “Opdrachtgevers maken hier goede sier mee, maar de rekening ligt bij ons,” zeggen aannemers.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels