nieuws

Rijkswaterstaat laat zich online adviseren

bouwbreed

Het Innovatietransferium moet Rijkswaterstaat de weg wijzen naar technische innovaties. SBRCURnet en Ballast Nedam helpen het online platform te ontwikkelen. Eind februari zou het resultaat in bedrijf kunnen komen.

Rijkswaterstaat krijgt meer dan eens aan biedingen van bijvoorbeeld bedrijven die bij de dienst een toepassing zoeken voor hun ontwikkeling, zegt Geert-Jan Verkade van SBRCURnet. “En meer dan eens blijkt dat het idee op zich niet verkeerd is maar dat het ergens anders dan bij Rijkswaterstaat beter tot z’n recht komt.”

De dienst profiteert volgens Verkade bijvoorbeeld wel van verbeterde pylonen voor het afzetten van wegenwerk, maar het is de desbetreffende aannemer die de pylonen moet aanschaffen en gebruiken. Soms is het meteen duidelijk dat de aanbieder ergens anders moet zijn, soms duurt het (veel) langer.

Andersom zet Rijkswaterstaat meer dan eens een vraag uit voor een dienst of een levering. Ook dat gaat niet altijd goed, zegt Verkade, omdat het gegadigden niet meteen duidelijk wordt wat de dienst nu eigenlijk bedoelt. Met dat in gedachten is het Innovatietransferium opgericht: een ‘onafhankelijk platform om te makelen en te schakelen’.

Dat gebeurt onder de vlag van het samenwerkingsverband Bouwcampus van Rijkswaterstaat, Bouwend Nederland en de Rijksgebouwendienst. Al die partijen moeten Rijkswaterstaat vooruit helpen.

Wat Verkade betreft stoppen de activiteiten van het Innovatietransferium niet bij Rijkswaterstaat en de gww sector. Als de testfase een goed resultaat levert valt te denken aan andere opdrachtgevers en werkvelden. Gegadigden kunnen er alleenonline aan deelnemen. Kansrijk gebleken ideeën worden eveneens online uitgewerkt en afgehandeld.

Reageer op dit artikel