nieuws

Orderboek van Strabag groeit door naar 13,5 miljard euro

bouwbreed

Strabag SE heeft vorig jaar zijn omzet met 3 procent zien dalen tot 13,6 miljard euro. Het orderbestand steeg met 2 procent tot 13,5 miljard euro.

“Tegen de achtergrond van de moeilijke omstandigheden in Europa zijn we met onze bouwprestatie van 13,6 miljard tevreden”, zegt bestuursvoorzitter Thomas Birtel. “Als we eind april de definitieve resultaten over 2013 bekendmaken, zal de brutowinst (ebit) minstens 260 miljoen euro bedragen, een stijging van zeker 25 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.”

In de regio noordwest nam het orderpakket met 13 procent toe tot een waarde van 5,5 miljard euro. Tot het gebied behoren Duitsland, Polen, de Benelux en de Scandinavische landen. In deze regio slonk het aantal medewerkers met 10 procent tot 22.695. De omzet daalde minder hard (3 procent) tot even boven de 6 miljard euro.

In de regio Zuidoost (Oostenrijk, Zwitserland en Oost-Europa) viel het orderbestand met 12 procent terug tot 3,8 miljard euro. Het mes werd gezet in 1610 banen, 7 procent van de arbeidsplaatsen. De bouwprestatie daalde met 3 procent tot 4,6 miljard euro.

Alleen de internationale tak van Strabag vertoont groei. De divisie herbergt specialismen als tunnelbouw, publiek-private samenwerking en windmolens op zee. Het aantal medewerkers steeg met 15 procent tot 23.575. Het orderbestand nam met 4 procent toe en bereikte het niveau van 4,2 miljard euro.

In de orderportefeuille van Strabag SE vond een geografische omslag plaats. Grote werken in Rusland (het Olympische dorp in Sotsji) en de Benelux (vooral in België) kwamen gereed. Compensatie komt uit Duitsland waar de vraag naar burgerlijke en utiliteitsbouw sterk aantrekt. Het orderbestand bij de oosterburen is opgelopen tot ruim een half miljard euro.

Stra bag rekent dit jaar op felle prijsconcurrentie in de infrabouw. Meer rendement zal te halen zijn uit de b&u. De gunstiger financiering van d e projecten zorgt voor een stabieleorderstroom.

Reageer op dit artikel