nieuws

Kritiek Trebbe op programma van Stroomversnelling

bouwbreed

Het energiebesparingsprogramma De Stroomversnelling zet bouwers die er niet aan deelnemen op grote achterstand.

Dat vindt Gerrit van Wijgerden, directeur van Trebbe West. Het bouwbedrijf had graag willen aanhaken bij de vier grote bouwers die nu meedoen met De Stroomversnelling: BAM, Dura Vermeer, Ballast Nedam en Volker Wessels. De bedoeling is dat zij samen met een groep woningcorporaties de weg effenen om te komen tot 111.000 nul-op-de-meterrenovaties. “Ik snap het dat je eerst massa wilt creëren”, zegt de Trebbe-directeur. “Maar andere bouwers zullen een behoorlijke achterstand oplopen.” Trebbe had zijn ervaring met de renovatie van portiekwoningen graag willen inbrengen.

Ook Heijmans heeft zich eerder negatief uitgelaten over de exclusieve samenwerking. Kartelwaakhond ACM (Autoriteit Consument & Markt) plaatste in november vorig jaar ook al kanttekeningen. De Mededingingswet biedt ruimte voor dit soort duurzaamheidsinitiatieven, maar de concurrentie wordt erdoor beperkt. De ACM vindt dat zeker na de eerste fase (prototyping) ook andere bouwbedrijven mee moeten kunnen doen. De eerste fase is afgerond als duizend woningen zijn gerenoveerd. Volgens planning moeten die in december van dit jaar gereed zijn.

Reageer op dit artikel