nieuws

Integrale bouwmanager moet weer rol in bouwproces krijgen

bouwbreed

Onvoldoende communicatie en gegevensuitwisseling met andere ketenschakels vormen de belangrijkste oorzaak van faalkosten in de bouw. Wantrouwen tussen betrokken partijen staat samenwerking vaak in de weg.

Dat blijkt uit onderzoek van vakevenement Building Holland, dat in mei gehouden wordt, onder 259 Nederlandse bouwdeskundigen.

Samenwerken is het beste middel tegen faalkosten, stellen de onderzoekers. “De vingerwijzingen van de architect naar de aannemer en vice versa die we nu nog vaak zien, komen de bouw niet ten goede.” De oplossing zit volgens de resultaten van het onderzoek in communicatie en onafhankelijke leiding.

Tweederde van de ondervraagden merkt dat er vaak sprake is van wantrouwen tussen de betrokken partijen. Om dit te ondervangen zou een integrale bouwmanager een centrale rol in het bouwproces moeten krijgen. Dat kan een bouwmanagementbureau zijn, maar een ruime meerderheid voelt wel iets voor de terugkeer van de bouwmeester, iemand die de rol van architect en uitvoerder op zich neemt.

De ondervraagden zijn ook van mening dat de eindgebruiker veel meer betrokken zou moeten worden bij zowel het ontwerp als het bouwproces zelf. Volgens de onderzoekers zou dit een goede rol voor de integrale bouwmanager kunnen zijn.

Eerste stappen

Hoe hoog de faalkosten in de bouwsector precies zijn is niet precies bekend. De schattingen variëren van 7 tot 20 procent van de omzet. Building Holland gaat uit van circa 7 miljard euro aan bouwkosten per jaar. De eerste stappen naar faalkostenreductie zijn reeds genomen, stellen de onderzoekers. “De bouwbranche wordt de komende jaren in een hoog tempo getransformeerd naar de bouwindustrie; een industrie met totaalconcepten, garanties op geleverde eindproducten en excellente kwaliteit.”

Reageer op dit artikel