nieuws

‘Dit levert mij geen bloemen op’

bouwbreed Premium

Ballast Nedam duikt fors in het rood. De bouwonderneming uit Nieuwegein verwacht 2013 af te sluiten met een verlies van tussen de 25 en 30 miljoen euro.

Een groot deel van het negatieve resultaat wordt veroorzaakt door een nieuwe reorganisatie en afwaarderingen. Het bouwconcern trekt daar 15 tot 20 miljoen voor uit. De ingrepen, die gisteren werden aangekondigd, zijn het gevolg van “aanhoudende slechte marktomstandigheden, tegenvallende resultaten en later dan verwachte opbrengsten van desinvesteringen”.

Bij de divisie bouw en ontwikkeling worden 150 arbeidsplaatsen geschrapt. De regionale bouwbedrijven worden geherstructureerd naar een geïntegreerd opererend bedrijf, dat zich gaat richten op grotere, integrale complexe projecten. Dochter Bouwborg wordt omgeturnd tot een landelijk renovatiebedrijf.

Om de vermogenspositie te versterken leent Ballast Nedam 110 miljoen euro van een bankensyndicaat, bestaande uit ING, Rabobank en Royal Bank of Scotland. Het bedrag bestaat uit een langlopende lening van 80 miljoen en een overbruggingskrediet van 30 miljoen. Het laatste wordt terugbetaald uit de opbrengst van de gisteren eveneens aangekondigde claimemissie.

De afspraken bieden het bedrijf “voldoende financiële ruimte” om de strategie die enkele jaren terug is ingezet, versneld uit te voeren. Die strategie voorziet in de focus op integrale projecten en enkele niches zoals windenergie, alternatieve brandstoffen en industriebouw.

Kwart

Afgelopen jaren schrapte Ballast Nedam al meer dan achthonderd arbeidsplaatsen. Met de nieuwe sanering komt het banenverlies op duizend. Dat is een kwart van het aantal banen dat het bedrijf eind 2011 nog telde.

FNV Bouw toonde zich gisteren verontwaardigd over de nieuwe ontslagronde. Volgens de vakbond hebben banken en aandeelhouders de nieuwe ingreep geëist als voorwaarde bij de claimemissie. “Dat heeft het bedrijf ongelofelijk slecht uitonderhandeld”, zegt bestuurder Kirsten Smit van de bouwbond. “Oog voor centen, niet voor mensen.”

Ballast Nedam maakte gisteren verder bekend dat de raad van bestuur dit jaar zal worden uitgebreid met een chief operating officer. Ook dat is bij FNV Bouw in het verkeerde keelgat geschoten. Smit: “Aan de ene kant ontsla je 150 man en aan de andere kant komt er een dure bestuurder bij. In een krimpende organisatie. Waarom moet dat?”

< Vervolg van pagina 1

U snijdt nog eens 150 banen weg. Daarmee komt het totaal op duizend in de afgelopen jaren. Dat is een kwart van het aantal arbeidsplaatsen van eind 2011. Dat is niet niks.

“Dat realiseer ik me. Het maakt dit proces ook verre van vrolijk. Maar we moeten ons aanpassen, en het liefst wat sneller dan onze concurrenten.”

Een aantal bedrijfsonderdelen is inmiddels verkocht. Blijft het daarbij of volgen er nog meer?

“Om de balans te versterken zullen we grondstoffenbedrijf Bontrup en Feniks Recycling van de hand doen. Dat hebben we eerder ook al aangegeven. Daarnaast zullen we nog wel een paar onderdelen verkopen. Sommige bedrijven passen minder goed bij het profiel van de onderneming. Maar dat traject zetten we pas in als de markt zich wat heeft hersteld.”

Wat vinden de aandeelhouders eigenlijk van de nieuwe reorganisatie, de verliezen e n de claimemissie?

“Dat er een verlies in de boeken staat, lijdt niet tot verkrijgen van bloemen. Dat zal duidelijk zijn. Maar ze zien dat er waarde in de onderneming zit en zien dat de vooruitzichten goed zijn. Overigens: de crisis is al een tijdje gaande. Het is niet leuk om aan te kloppen bij onze aandeelhouders, maar het is wel goed dat er support is. Dat geeft de burger moed.”

projectgegevens

tekst

Reageer op dit artikel