nieuws

‘Dat ik zou vertrekken hoorde ik gisteravond’

bouwbreed

Theo Bruijninckx vertrekt per 1 juli bij Ballast Nedam. Het bedrijf staat er financieel niet florissant bij. “Dat is natuurlijk evident.”

Wanneer wist u dat u zou vertrekken?

Bruijninckx: “Ik hoorde het gisteravond (dinsdag – red.). Dat is het leuke van een beursgenoteerd bedrijf: dan moet het gelijk naar buiten.”

Was u verrast?

“Nee, hoor. Dat bouwt zich op. Met de raad van commissarissen hebben we jaarlijks dit soort besprekingen. Ook met het eigen team kijken we vaak: waar staat de club? We hebben moeilijke jaren achter de rug. Ballast heeft natuurlijk zat meegemaakt.” Lachend: “Wat dat betreft is het een boeiende organisatie.”

U doelt op de vele reorganisaties en de fraudezaken?

“Ja.”

Bent u zelf ooit binnen Ballast Nedam gelinkt aan fraude?

“Nee. De publiciteit is mij en het bedrijf natuurlijk wel blijven achtervolgen. Maar de fraudezaken kleven niet aan mij. Dan had het wel naar buiten gekomen. Het Openbaar Ministerie heeft mij persoonlijk helemaal gescreend. Verder is eind 2012 alles afgehandeld met het Openbaar Ministerie. Toch komen we steeds weer voor in die lijstjes in de media. Wat mindermensen zien is dat we inmiddels een nultolerantiebeleid hebben en niet alleen in de folder.”

U bent de grondlegger van de nieuwe cultuur binnen Ballast Nedam?

“Misschien wel. De fraude is midden jaren negentig geweest. Terwijl de mensen en de afdelingen die fraudeerden al lang weg zijn. Dat we er nog steeds aan gelinkt worden doet me persoonlijk pijn.”

U heeft Ballast Nedam niet financieel gezond achtergelaten. Een solvabiliteit in 2012 van onder de 15 procent is slecht.

“Dat is natuurlijk evident; 2012 was geen goed jaar, door veel afwaarderingen. Ook 2013 valt tegen. Het resultaat is lager dan verwacht en de desinvesteringen hebben niet op tijd plaatsgevonden. Daarom hebben we moeten herfinancieren. We zitten voor 90 procent in Nederland; daar heb je te maken met de marktsituatie. Het is moeilijk om te vluchten.”

Hebben de banken en de aandeelhouders een stem in uw vertrek gehad?

“Nee. Het is tussen de raad van commissarissen en de raad van bestuur.”

Heeft u al een andere baan of blijft u bij Ballast Nedam?

“Nee, ik ga echt weg. Dat is prima voor de club en voor mij. Ik heb nog niets op het oog . Eerst ga ik nog een tijdje werken en dan in de zomer nadenken wat ik ga doen.”

Reageer op dit artikel