nieuws

Daksensor meet regenbelasting

bouwbreed

Een plat dak moet soms meer sneeuw of regenwater dragen dan de constructie aankan. Jowitherm Nederland uit Delden levert een sensor die waarschuwt wanneer overbelasting van het dak dreigt.

De sensor is een product van het Duitse TBM High Tech Control uit München. Bas Spekreijse van Jowitherm zegt geen vergelijkbaar product te kennen. TBM ontwikkelde het ruim vijf jaar geleden en bouwt inmiddels de tweede versie ervan.

Het is een bedraad systeem dat in een straal van 100 meter meet hoeveel water er op het dak staat. De besturing rekent uit of het gewicht van de hoeveelheid binnen de marge blijft van wat het dak kan dragen. Dat laatste wordt berekend door een constructeur. Die moet zich er eerst van vergewissen hoe het dak op dat moment wordt gebruikt, zegt Spekreijse. “Soms worden er luchtbehandelingskasten op gezet of zonnepanelen; al dat extra gewicht gaat ten koste van de draagkracht van een dak.”

Ontruiming

Afhankelijk van de instellingen geeft het systeem van TBM bijvoorbeeld een voorwaarschuwing via een email of roept het via een sirene op tot onmiddellijke ontruiming van de ruimten onder het dak. Spekreijse adviseert minimaal drie sensoren te gebruiken om de regenlast op een plat dak te kunnen bepalen.

“De belasting hoeft niet overal op het dak hetzelfde te zijn. Daarbij kan een sensor als back-up worden gebruikt.” De sensoren bestaan uit een ronde meetplaat van ongeveer een halve meter in diameter. De sensorplaat is met drie bouten bevestigd aan een montageplaat. Als de sensor als regenmelder wordt gebruikt moet de montageplaat aan het dak worden bevestigd om te voorkomen dat de constructie wegdrijft.

In Nederland rendeert het systeem vooral als regenmelder, denkt Spekreijse. In eigen land biedt fabrikant TBM de sensor vooral aan voor het bepalen van de sneeuwlast op platte daken. De leverancier zegt de eerste bestelling uit Nederland voor het systeem inmiddels binnen te hebben. Op de installatietechnische vakbeurs VSK geeft Jowitherm nadere uitleg over de daksensoren.

Reageer op dit artikel