nieuws

Bestekmaker wapent zich tegen claims

bouwbreed

Bestekschrijvers dekken zich in tegen eventuele claims van aannemers die te maken hebben met de Europese richtlijn voor bouwproducten.

Inspectiedienst komt snel met straffen CE

Sinds 1 juli vorig jaar gelden er strengere Europese regels voor keurmerken. Bestekschrijvers lijken zich niets van Europa aan te trekken. Tegen het advies in van de stichting Stabu (aanbieder van bestekinformatie) blijven de bestekschrijvers verwijzen naar keurmerken van Komo. Om juridische problemen te voorkomen, gebruiken de bestekschrijvers een soort disclaimer in hun bestekteksten.

“Waarom? Al mijn moederbestekken staan vol met dit soort verwijzingen. Het kost me maanden om die aan te passen. Het aanschaffen van de nieuwe normen kost me bovendien duizenden euro’s”, verklaart bestekschrijver René van Wijk van ingenieursbureau Multical.

Meerdere bestekschrijvers doen hetzelfde. Sterker nog, de Bond van Nederlandse Bestekdeskundigen adviseert zijn leden om op de oude voet door te gaan. Zo ook Mark van de Laak, eigenaar van een bouwadviesbureau. Hij geeft toe dat ook hij zich indekt tegen aannemers. “Waarom? Omdat we willen voorkomen dat aannemers vervelend gaat doen en met meerwerk aankloppen bij opdrachtgevers.”

Bang voor inspecties is Van de Laak niet: “De primaire verantwoordelijkheid ligt bij fabrikanten. Bovendien heb ik begrepen dat de Inspectiedienst Leefomgeving en Transport geen bestekteksten controleert.”

Een woordvoerder van de ILT bevestigt dat: “Wij controleren vooral of fabrikanten, distributeurs en importeurs de verplichtingen uit de Europese verordening naleven.” Tot boetes hebben die inspecties niet geleid. “Omdat de regels nog betrekkelijk nieuw zijn, geven we vooralsnog alleen waarschuwingen af.” Aan die vrijblijvendheid komt binnenkort een eind. “Binnen afzienbare tijd zal de ILT bij ernstige overtredingen bestuursrechtelijke handhavingmiddelen inzetten, zoals de last onder dwang”, waarschuwt de zegsman.

Reageer op dit artikel