nieuws

TU Delft licht gelijkspanning door

bouwbreed Premium

Steeds meer elektrische voorzieningen draaien op gelijkspanning in plaats van op wisselspanning. Het huidige elektranet zou daarom gelijkspanning moeten leveren. De TU Delft wil met een speciale onderzoeksorganisatie nagaan hoe dat zou kunnen.

Vakgroep bereidt komst van speciale hoogleraar voor

Delft is vooralsnog de enige technische universiteit in Europa die een aparte sectie instelt om de bijzonderheden van gelijkspanning te onderzoeken. Binnenkort verwacht sectieleider Paul Bauer van Direct Current Systems & Storage, zoals de vakgroep heet, een eigen hoogleraar. Wisselspanning vervangen door gelijkspanning vergt meer dan een ander soort elektriciteit op het net te zetten, zegt Bauer. “De isolatie rond een kabel zou erdoor kunnen veranderen.” Onderzoek moet onder meer daarover uitsluitsel geven.

Stormenderhand verovert gelijkspanning Nederland nog niet, maar de techniek krijgt steeds meer interesse, zegt Sjoerd Klijn Velderman van BAM Woningbouw W&R-Renovatie. Het bedrijf onderzoekt de mogelijkheden van gelijkspanning in woningen; vooralsnog met een bescheiden netje om bijvoorbeeld de telefoon en de laptop te bedienen. Dat gebeurt in Heerhugowaard als onderdeel van De Stroomversnelling. Klijn Velderman hoopt over een jaar resultaten te kunnen presenteren. Zijn ideaal is een hybride elektranet: met wisselspanning voor voorzieningen die niet met gelijkspanning overweg kunnen en met gelijkspanning voor toestellen als warmtepompen.

Er is in elk geval nog één hobbel te overwinnen om gelijkspanning ruim baan te geven: de installatievoorschriften. “NEN1010 gaat niet in op gelijkspanning. Als dat eenmaal is geregeld krijgen fabrikanten en leveranciers de zekerheid dat hun producten ook daadwerkelijk worden verkocht.” Een stapje lager dan de TU Delft maakt ook de Haagse Hogeschool in Delft werk van gelijkspanning. De nadruk ligt daar op toepassingen in de tuinbouw. In die sector verwacht KlijnVelderman ook de grootste toepassing vanwege de verwachte besparingen: (led)lampen gaan met gelijkspanning langer mee.

Steeds meer elektriciteit wordt de komende jaren decentraal opgewekt in de vorm van gelijkspanning, verwacht Uneto-VNI. “Dat levert installateurs nieuwe werkzaamheden op”, zegt woordvoerder Dick Reijman van de installateursorganisatie. “Maar aangezien de huidige infrastructuur wereldwijd is ingericht op wisselspanning zal dat niet op korte termijn ingrijpend veranderen.“

Reageer op dit artikel