nieuws

TBI-zussen bouwen met één portemonnee megakantoor

bouwbreed

Niets heeft TBI aan het toeval overgelaten om de bouw van het kantoor van het Europese Octrooibureau binnen te slepen. De projectleden sliepen zelfs met hun slaapzakken op kantoor om de inschrijvingsdocumenten te bewaken.

Het oude gebouw was een eyecatcher. Het nieuwe misschien wel oogstrelend. Het European Patent Office laat in Rijswijk 12 meter naast het uit 1972 stammende kantoor een nieuw megakantoor bouwen. Het oude 84 meter hoge gebouw gaat tegen de grond.

TBI sleepte afgelopen zomer de opdracht binnen en troefde daarmee onder meer BAM af. Vooral in deze tijd is het zeer prettig om “een van de grootste bouwprojecten” op je conto te kunnen schrijven, zeggen Ton Vaags (directeur J.P. van Eesteren), Hans Vogel (directeur Croon Elektrotechniek) en Joseph Kuling (directeur Wolter & Dros) in een vergaderzaal in Barendrecht die begin 2013 nog één nacht diende als een soort zwaar beveiligd Fort Knox.

De TBI-ondernemingen wilden namelijk niets aan het toeval overlaten. Voor de inschrijving had het bouwconcern een stapel van een halve meter aan documenten en tekeningen laten drukken. En nog een stapel als reserve. De dag voordat ze de stukken bij het kantoor van het octrooibureau in Rijswijk moesten inleveren, kwamen ze bij het kantoor van J.P. van Eesteren binnen. Moesten ze daar een nacht onbewaakt liggen? Het zou toch niet gebeuren dat er nu iets noodlottigs met de spullen zou gebeuren? Dus werden slaapzakken en kussens gehaald en is een groep projectmedewerkers rondom het papier blijven slapen.

Bewakers

“Ik heb zelfs nog voor bewakers gezorgd”, lacht Vaags. De volgende dag werden de stukken en maquettes in een bestelbusje en twee aparte auto’s naar Rijswijk gebracht. “Zoiets laat je niet door een koeriersbedrijf afleveren”, vindt de bouwdirecteur. Missie geslaagd.

De TBI-directeuren kunnen er ruim een half jaar later hartelijk om lachen. De ontspanning is voor een deel opluchting, want de laatste jaren is het ook bij de grote bouwbedrijven vechten om de grote werken, getuige ook de hevige strijd om de Westfrisiaweg (opdracht 200 miljoen euro).

“Dit soort opdrachten komt zelden op de markt”, beaamt Vogel. Daarom werden de beste mensen op de aanbesteding gezet. Hoewel het lang bij elkaar houden van zo’n groep volgens Vogel van Croon wel een dilemma is. Als je de opdracht niet krijgt, is de moeite voor niets geweest, en het geld weg. “Dat is een bedrag met zes nullen”, verduidelijkt Kuling.

Maar, zegt Vaags, “we tenderen niet om te tenderen. We tenderen om te winnen”. “Als je die instelling niet hebt, ben je niet geloofwaardig”, vult Vogel aan.

Steeds vaker wordt gewerkt met een vaste groep TBI-ondernemingen. “TBI-integraal” heet dat binnen het concern. Bouw en installatie doen de projecten samen, dus ook de aanbestedingen. “We zijn bijna familie van elkaar”, zegt Vaags, die zijn collega’s van de zusterbedrijven al jaren kent. Alles wordt gedeeld, zowel kennis als geld. “We hebben één portemonnee. Echt. Ook de winst wordt verdeeld.”

Zo bouwt de combinatie J.P. van Eesteren, Croon en Wolter & Dros op de Zuidas een nieuw onderzoeksgebouw van de Vrije Universiteit. Het referentieproject was waarschijnlijk een belangrijke pré voor het project in Rijswijk. Gaandeweg de aanbesteding voor het octrooibureau kregen de TBI-bedrijven al het gevoel dat ze aan de winnende hand waren. Een gevoel dat versterkt werd bij het tonen van de maquette.

Hoe je dat merkt? “De manier waarop de mensen om de maquette heenlopen”, zegt Vogel. De lichaamstaal sprak goedkeuring. “Als het niet goed was, zou iemand 36 keer wegkijken.”

Tien partijen deden in eerste instantie een bieding op het megakantoor, drie mochten daarna een best and final offer doen. De nieuwe en laatste bieding mocht een lagere prijs hebben, maar geen hogere. Voor de laatste bieding kregen ze 3,5 maand. “Alles ging in een pressure cooker”, zegt Vaags.

De Europese aanbesteding van de design & construct-opdracht was strak georganiseerd. Iedere bouwer kreeg precies dezelfde informatie. De bouwers moesten de door het octrooibureau aangeleverde ‘specs’ (specificaties) interpreteren, en daarvan een ontwerp en een kwaliteits- en engineeringsplan maken.

Hoe je dan als bedrijf toch opvalt? “Door maximaal gebruik te maken van de contactmomenten in het aanbestedingsproces”, legt Vaags uit. “Je probeert een setting te creëren in een informele sfeer waarbij er maximale informatieuitwisseling plaatsvindt. En proberen de klant te lezen.”

Huid

Ook initiatief nemen helpt. TBI vroeg aan het octrooibureau of het een extra presentatie van het ontwerp mocht geven. Dat mocht. Ook de andere kanshebbers kregen daarna die kans.

Bij de beoordeling van de bouwplannen waren 100 punten te verdienen: 40 voor het ontwerp en de functionaliteit, 25 voor de prijs, 20 voor het projectmanagement en de kwaliteitsborging en 15 voor de planning.

De TBI’ers zijn nu bezig het definitieve ontwerp af te ronden. Architectonisch is het door de dubbele huid (twee gevels) een on-Nederlands gebouw, meent Kuling. Met veel glas en (licht) staal. Gunstig materiaal in verband met de krappe bouwplaats. De TBI-bedrijven hebben daar nadrukkelijk invloed op uitgeoefend.

Het resultaat mag er volgens de TBI-mannen zijn. Kuling, glimmend: “Je ziet het niet over het hoofd.”

Glazen TOREN van 200 miljoen

TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren, Croon en Wolter & Dros ontwerpen en bouwen een nieuw kantoor voor het Europese Octrooibureau. De bouwcombinatie werkt samen met het Franse architectenbureau Atelier Jean Nouvel en Dam & Partners Architecten. Het gebouw, dat in Rijswijk komt te staan, is een van de grootste kantoren die op dit moment in Nederland in aanbouw is. Belangrijkste bouwmaterialen zijn glas en staal. Het vloeroppervlak is 80.000 vierkante meter, goed voor 1750 werkplekken. De TBI-bedrijven verwachten in juni het definitieve ontwerp af te ronden. Heel veel uitvoeringsinformatie, bijvoorbeeld over de E- en W-installaties, wordt in de voorfase ingebracht. Daarbij wordt BIM gebruikt.

Reageer op dit artikel