nieuws

Slimme energie uit de fundering

bouwbreed

In de zoektocht naar energiezuinig en comfortabel wonen, heeft een nieuwe vinding het licht gezien. De Energy Floor gebruikt de constante temperatuur ónder een woning om ventilatielucht in de winter voor te verwarmen en in de zomer te koelen. Het systeem is al rendabel bij een tussenwoning en kan ook worden toegepast in de bestaande bouw.

De Energy Floor is ontwikkeld door Rob Claesen van C-Idea, tevens voormalig directeur van R&R Systems, die diverse warmtewissel-uitvindingen op zijn naam heeft staan. Hij ontwikkelde onder meer een energieheipaal, een energiedak en allerlei energievoorzieningen die het binnenleven van varkens en kippen veraangenamen. De Energy Floor vloeide voort uit het idee dat we nieuwbouwwoningen nu zó goed isoleren dat het aanleggen van sondes voor bodemwarmte eigenlijk te duur wordt. “Doordat onze verwarmingsbehoefte kleiner wordt, zijn die sondeboringen financieel geen haalbare kaart meer. Mijn systeem maakt het mogelijk om energie uit de fundering te halen. Door alleen gebruik te maken van het zeer goedkope materiaal eps en een luchtwarmtepomp, kunnen we daarbij dezelfde resultaten behalen als je ook met een waterwarmtepomp bereikt. Maar dan 50 tot 60 procent goedkoper.”

Grondbuis

De werking van de Energy Floor is vergelijkbaar met die van een grondbuis. Beide systemen maken gebruik van de constante temperatuur van de ondergrond. Een grondbuis voert lucht onder het maaiveld door, op tenminste een meter diep. Daar neemt hij de omgevingstemperatuur aan van 11 graden Celsius, die daar zomer en winter heerst.

Folie

Het slimme van de Energy Floor is dat deze de thermische massa van de woning zelf in het spel betrekt. Zo hoeft de lucht niet op een meter diep door de ondergrond te worden gevoerd, maar vlak onder de vloer. Het volstaat om de zandlaag af te dekken met een laag folie met daarop het Energy Floor-systeem. Dit bestaat uit een eps-plaat waar specifiek gevormde profileringen uit zijn gefreesd. De platen liggen met de open kanalen naar beneden, zodat de lucht tussen het eps en het folie door wordt gezogen. De bodem fungeert ’s winters als een grote straalkachel die de buitenlucht met ongeveer 7 graden Celsius opwarmt. In de zomer koelt het systeem de lucht met eenzelfde aantal graden.

In de zomer kan de gekoelde lucht rechtstreeks worden ingeblazen in de woning. De voorverwarmde winterlucht moet nog worden opgewaardeerd met een luchtwarmtepomp. Claesen is momenteel in gesprek met diverse leveranciers van luchtwarmtepompen, om tot totaalconcepten te komen. Maar in feite is het systeem te combineren met elke installatie.

Bestaande bouw

Het systeem is geschikt voor de bestaande bouw, maar vraagt wel een grotere renovatie. Het eps moet immers onder de beganegrondvloer worden aangebracht. Ook moet er een voldoende grote luchtinlaat worden gemaakt in de gevel.

Onderzoek

De werking van de Energy Floor is onderzocht door Infinitus Energy Solution. Het onderzoek bestond uit een theoretische benadering van de warmteoverdracht, een praktijkmeting aan een testopstelling en een simulatie van de jaaropbrengst van de Energy Floor. Daarbij zijn de volgende functies van de Energy Floor onderzocht:• Koeling van ventilatielucht.• Voorverwarming van bronlucht voor een lucht-waterwarmtepomp.• Voorverwarming ventilatielucht.De meetresultaten van de praktijkproef met de testopstelling laten volgens het adviesbureau zien dat het principe van het concept goed werkt. Tevens blijkt uit de metingen dat de warmteoverdrachts-coëfficiënt van de lucht naar de bodem goed overeenkomt met een standaard theoretische benadering.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels