nieuws

PvdA: Problemen duurzaam bouwen verontrustend

bouwbreed

PvdA’er Albert de Vries noemt de conclusies uit het uitgelekte rapport over de Nationale Milieudatabase voor bouwproducten verontrustend.

“Criteria om te toetsen blijken niet te kloppen. Daarmee komen de doelstellingen voor minder materiaalgebruik, energiebesparing en CO 2 -uitstoot onder druk te staan”, reageert De Vries op een publicatie in Cobouwvan afgelopen maandag. Daaruit blijkt dat duurzaam bouwen volgens het Bouwbesluit nauwelijks van de grond komt. De Stichting Bouwkwaliteit kan als beheerder van data over bouwproducten de objectiviteit onvoldoende waarborgen en kreeg grote financiële tegenvallers te verwerken. Verder is er sprake van vermeende belangenverstrengeling. De PvdA’er blijft er kalm onder en trekt geen overhaaste conclusies. Tijdens het eerstvolgende debat over bouwregels in de Tweede Kamer wil De Vries “rustig” met de minister over de problemen praten: “Ik vind het niet verstandig om hier lawaai over te maken.” Duurzaam bouwen volgens het Bouwbesluit komt helemaal niet van de grond. Gemeenten weigeren sinds de invoering van de verplichte milieuprestatieberekening te handhaven, omdat het aan een eis ontbreekt. Blok wil dat de bouw eerst oefent. SP’er Jansen begrijpt dat: “Maar we kunnen niet tot sint-juttemis blijven experimenteren. Het energielabel vind ik belangrijker.”

Reageer op dit artikel