nieuws

Lichte verf uit hergebruikte afvalresten

bouwbreed

Professioneel schilderend Nederland kan sinds kort kiezen voor gerecycleerde lichte muurverf. De watergedragen latexverf EVA bestaat voor 97 procent uit hergebruikte oude verf, gedraagt zich als ‘gewone’ nieuwe verf en is nog goedkoper ook.

Einde Van A fval (EVA) is het resultaat van anderhalf jaar samenwerking tussen afvalverwerker SITA, vereniging van verffabrikanten VVVF, en verffabrikant Ursa Paint. Initiatiefnemer SITA verwerkt jaarlijks 3,5 miljoen kilo lichtgekleurde muurverf die is weggegooid door consumenten. Tot nu toe werd deze verf verbrand. Naar voorbeeld van verwerkers in het buitenland, zijn nu ook hier manieren gevonden om deze resten om te zetten in nieuwe verf.

Sita beoordeelt de binnenkomende resten op het oog en middels laboratoriumtesten, filtert de bruikbare verf en voegt kleuren zo samen dat er weer wit van kan worden gemaakt.

VVVF stelde in overleg met haar leden de eisen op waaraan deze nieuwe grondstof moet voldoen én regelde toestemming om de verf grondstof te noemen, zodat verwerkers hun milieuvergunning niet hoeven aan te passen.

Ursa Paint heeft als eerste een manier gevonden om het basismateriaal op te waarderen tot een muurverf die net zo goed is als nieuwe latex. Het geheim van de smid geeft marketing manager Alex Koper niet prijs, maar hij vertelt wel dat de toevoeging zo kostenefficiënt is dat EVA met 72 euro per tien liter iets goedkoper is dan haarnieuwe tegenhanger, die 80 euro per tien liter kost.

Begeleiden

EVA is een basismuurverf voor binnen: wel afneembaar, maar niet geschikt voor schrobben of hogedrukreiniging. Ursa heeft de verf getest binnen haar faciliteiten. Zoals altijd, is ‘the proof of the pudding’ echter ‘in the eating’. Het bedrijf zal de eerste afnemers dan ook nauwkeurig volgen en begeleiden.

Ursa richt zich eerst op haar bestaande markt: de professionele afnemer. Het bedrijf krijgt echter ook al aanvragen van particulieren en kijkt nu of het daar gehoor aan kan geven. Koper: “Ook onderzoeken we de mogelijkheden om donkere verf her te gebruiken. Donkere verf kleur je op kleurmengsystemen vanuit een transparante basis Die krijg je nooit terug, zodat we een kleurenpalet moeten ontwikkelen.”

Reageer op dit artikel