nieuws

Kamp geeft nieuwe start van Aldel 
uiterst weinig kans

bouwbreed

De kans op een herstart van aluminiumproducent Aldel in Delfzijl is uiterst gering. Dat blijkt uit de reactie van minister Kamp op de voorstellen uit Groningen in Living Lab Eemsdelta.

Een duurzame, innovatieve en robuuste nationale chemiecluster, was wat de provincie Groningen, de gemeenten Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum en een aantal marktpartijen voor ogen stond bij hun propositie aan minister Kamp. Daarvan zou Aldel kunnen profiteren in de vorm van lagere energieprijzen. Volgens de eigenaar van Aldel waren het de hoge energieprijzen in Nederland die het bedrijf de das om hebben gedaan.

In zijn brief laat Kamp (economische zaken) weten warm voorstander te zijn van een goed chemiecluster. Hij ziet echter niet hoe dit Aldel kan helpen. Drie van de vier voorstellen van de overheden en marktpartijen hebben in zijn visie geen invloed op de energieprijs tenzij hij zich zou bezondigen aan verboden staatssteun. De vierde optie, de aanleg van een kabel naar het Duitse net om daar goedkoop stroom te kopen, is nog te weinig concreet. Ook ontbreekt de business­case. De optie blijft wel onderwerp van gesprek.

Reageer op dit artikel