nieuws

Dynamis: Veel verhuizingen uit te grote kantoorpanden

bouwbreed Premium

De huidige kantorenmarkt staat in het teken van de verhuizing van bestaande locaties naar geschiktere, duurzamere en veelal kleinere objecten.

Van onze redactie economie

Da t constateert makelaarsorganisatie Dynamis. Deze ontwikkeling wordt aangevoerd als verklaring voor de groei van de opname van kantoorruimte in 2013 met 19 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De stijging mag daarom niet worden opgevat als een groei van de vraag, wordt onderstreept. De leegstand blijft toenemen. De totale opname van kantoorruimte kwam in de 24 belangrijke regio’s waarin Dynamis actief is op 943.000 vierkante meter. Dat veel kantoorafnemers een nieuwe locatie betrokken, heeft enerzijds te maken met de wens kosten te besparen en anderzijds met ambities voor nieuwe manieren van werken.

Dat veel verhuizingen gaan in de richting van een klein object, werkt juist leegstandverhogend. Daarbij komt dat ook nog steeds nieuwbouw aan de markt wordt toegevoegd. In totaal stond als gevolg van deze ontwikkelingen op 1 januari dit jaar, zo telde Dynamis in zijn werkgebied, 7,1 miljoen vierkante meter kantoorruimte te boek als te huur.

Dit is bijna een miljoen vierkante meter meer aanbod dan een jaar eerder (6,2 miljoen vierkante meter). Boven op de geregistreerde leegstand komen volgens schattingen nog miljoenen vierkante meters lege kantoorruimte die niet officieel te huur wordt aangeboden.

Het makelaarsnetwerk ziet de tweedeling op de markt tussen kanshebbende en kansarme kantoren verder toenemen. Sommige eigenaren pakken flink uit om aan de goede kant van de lijn te blijven dan wel te komen. Om de concurrentieslag aan te kunnen, besluiten ze gebouwen grondig te renoveren. Eigenaren van verouderde kantoren die niet in actie komen, zien intussen hun kansen verder verbleken. Huurders kunnen rekenen op vergaande tegemoetkomingen aan hun wensen. Om hun panden verhuurd te krijgen, geven eigenaren klanten meer en eisen ze minder. Omdat het voor veel bedrijven onduidelijk is wat hun kantoorbehoefte is in de toekomst, moeten ze bijvoorbeeld inspelen op de vraag naar flexibele en kortlopende huurcontracten.

Reageer op dit artikel