nieuws

Bruil ernstig misleid door TCN-bestuur

bouwbreed

TCN heeft bouwbedrijf Bruil ernstig misleid. Drie bestuurders van de failliete ontwikkelaar draaien daarom persoonlijk op voor een onbetaalde rekening van 1,6 miljoen euro.

Topmannen moeten 1,6 miljoen betalen

Dat heeft de Utrechtse rechtbank bepaald in de claimzaak die het Edese bouwbedrijf voerde tegen de drie bestuurders, onder wie TCN-oprichter Rudy Stroink.

Volgens de rechter is vast komen te staan dat Bruil bewust op het verkeerde been is gezet. Dat gebeurde in 2010 toen de bouwer een aannemingsovereenkomst sloot met een TCN-dochter voor de bouw van een scholencomplex in Amsterdam.

Via de jaarrekening van de onderneming was de indruk gewekt dat het TCN-bedrijf bij een eventuele ondergang van het moederconcern niet geraakt zou worden. Toen de projectontwikkelaar in 2012 inderdaad onderuit ging bleek het tegendeel echter waar te zijn. Schuldeiser Rabobank kon ook de tegoeden van de bewuste dochteronderneming opeisen en deed dat ook. Bruil kon daardoor fluiten naar betaling van een openstaande rekening, van ruim 1,6 miljoen euro.

“Door deze hoofdelijke aansprakelijkheid niet te vermelden gaf de jaarrekening een verkeerde en daarmee misleidende voorstelling van zaken”, concludeert de rechtbank. “Voor bouwbedrijf Bruil waren er geen aanknopingspunten om te veronderstellen dat de gepubliceerde jaarrekening onjuist was.”

De drie bestuurders zijn hoofdelijk veroordeeld. Dat betekent dat als de een het gehele bedrag terugbetaalt, de anderen zijn vrijgesteld. Behalve om Stroink gaat het om de voormalig ceo en voormalig cfo van TCN.

Spijtig

Stroink was niet bereikbaar voor commentaar. Tegenover Quote liet de voormalig TCN-topman weten dat de boel niet bewust is belazerd. “Ik ben verantwoordelijk als bestuurder van die bv. Dat soort dingen doe ik niet bewust. Dat hoort allemaal bij het ondernemerschap. Ik vind het buitengewoon spijtig.”

Een halfjaar geleden meldden de TCN-curatoren Alice van der Schee en Johan Westerhof in deze krant nog dat schuldeisers mogelijk bewust zijn benadeeld door de ontwikkelaar. Onduidelijk is echter of dat nog gevolgen zal hebben voor de bestuurders van de failliete onderneming. TCN liet bij zijn ondergang een schuld achter van ruim 70 miljoen euro.

Reageer op dit artikel