nieuws

Bouw zwengelt hoogovens in Midden-Oosten aan

bouwbreed

In het Midden-Oosten neemt de staalproductie sterk toe. In twee jaar tijd zijn de volumes met bijna een kwart toegenomen.

Het Midden-Oosten staat niet te boek als een regio van grote staalmakers. De regio nam in november 1,7 procent van de wereldproductie voor zijn rekening. Toch haalt Iran 2,4 keer zo veel staal uit zijn hoogovens als Nederland. In het Midden-Oosten is door sterk herstel van de bouwmarkten de staalproductie in de eerste elf maanden van het jaar met 6,8 procent toegenomen. Vooral Iran en de Arabische Emiraten schroeven de volumes op. Van 2011 op 2012 bedroeg de groei in het Midden-Oosten 15,5 procent. In de periode januari – november van 2013 bracht de regio net zo veel staal op de markt als een land als Italië, de tweede staalproducent binnen de Europese Unie.

Volgens de Staal Associatie lag de internationale staalproductie vorig jaar tot en met november op een 3,2 procent hoger peil dan in 2012. De voorsprong is voornamelijk te danken aan het Verre en een beetje aan het Midden-Oosten. In staalblokken als de Europese Unie (-2,8 procent), Noord-Amerika (-2,2 procent) en Zuid-Amerika (-1,5 procent) is op jaarbasis nog steeds sprake van krimp.

Het economisch herstel zorgt dat sinds de herfst vrijwel over de gehele linie de staalbedrijven weer meer productie naar de markt brengen. In november kwam 14,3 miljoen ton uit de hoogovens van de EU-landen, 5,3 procent meer dan in dezelfde maand van 2012. Duitsland, het grootste staalland van de EU, fabriceerde 5,7 procent meer dan een jaar eerder en kwam tot een volume van 3,7 miljoen ton. Spanje rukte met een groei van 15,5 procent op naar 1,2 miljoen ton. De zuiderlingen waren daarmee na Duitsland en Italië in de EU de belangrijkste leveranciers van staal. Nederland kende in november een groei van 2,1 procent maar staat met een volume van 6,1 miljoen ton na elf maanden nog steeds op een achterstand van 2,9 procent. In China nam in november de staalproductie met 4,2 procent toe tot 60,9 miljoen ton.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels